Дясната ръка на Христо Иванов стана архитект на коалиция. Той обяви, че десните партии са длъжни да излязат като един политически субект на изборите. И изброи партиите, които трябва да се прегърнат за вота.

Длъжни сме да се обединим Демократична България, (б.р. - която включва ДСБ на Атанас Атанасов и „Да, България” на Христо Иванов), „Продължаваме промяната”, и гражданските организации като "Правосъдие за всеки", БОЕЦ, "Ние идваме", каза Мирчев.

За първи път от третия ден от едно българско правителство вече има протест, заяви бившият депутат. Протестът бе организиран от неговата политическа формация „Демократична България”.

Трябва да предложим единен политически субект, вместо да правим поредното роене и делене, каза още в интервю за БНТ Мирчев.

Хората трябва да знаят, че има една политическа сила - да, от много партии и не толкова проста коалиция, но тя ще преведе България през тези кризи, а ни очаква рецесия, която февруари март ще усетим и в България, допълни той.

Трябва хората да гласуват за ясен политически субект, с ясни и конкретни намерения, а не поредните 7-8 партии, които влизат в парламента, които ще се чудят как да се сглобят, за да не се изпокарат на втория месец, каза той.

Мирчев заяви, че разговорите с "Продължаваме промяната" предстоят, предложенията на ДБ са ясни и подчерта, че всички партии трябва да си подтиснат егото.

Според него ИТН са натиснали копчето, с която са развалили управляващата коалиция, но в голяма степен развитието на събитията е било предопределено.

"Можехме да постигнем много по-добро темпо в тази коалиция, можехме вместо понякога част от партиите да се държат като малки деца, да подходим много по-зряло към целия процес. Загубихме два месеца в това да спорим кой да стане шеф на БНБ, като на 400 км има война, има енергийна криза. Това не е сериозно и не това очакват хората. ДБ беше с претенциите да е разума в тази коалиция, да бъде слепящия елемент между партиите. Но нека да сме честни, още от началото тази коалиция тя не е естествена, тя е съставена от изключително различни партии. Ако изключим ДБ и ПП с всички останали имаме доста различия по много теми", каза Иво Мирчев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук