Не бива да се страхуваме от демокрацията. Петков и Василев показаха, че имат желание да пресекат корупцията. Това е възприето положително. Нека да участват в политиката, ако искат. Това заяви в ефира на "Лице в лице" по bTV съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов. 

"Не искам да говоря за нероден Петко, за да не се получи каламбур", каза той.

Според него провалът на третия мандат е бил предизвестен. "Беше заявено още преди БСП да го получи и от ИТН и от нас", каза той. 

"ИТН имаше възможност да направи кабинет, но сякаш не искаха. БСП искаха, но нямаше как да го направят", добави демократът.

По думите му ДБ има червена линия и още в коалиционното си споразумение са записали, че няма да се коалират с БСП. "Въпреки това задълбочено обсъждахме ситуацията и имахме готовност да обмислим как да станат нещата. Като ИТН казаха, че няма да участват в преговорите, решихме, че няма смисъл и ние да го правим", добави той.

По думите му ИТН са много неопитни в парламента. "Липсва диалог в Народното събрание. Ако ДБ според последните проучвания в следващия парламент е първа или втора политическа сила и получим мандат, ще покажем как трябва да се води диалог, за да се направи кабинет", обеща той. 

За него скандалът по линията Дончева - ИТН е част от предизборната кампания. "Не знам какво се е случило. Давате ли си сметка, че няма как да вярваме на някого при разговор на четири очи", каза той. 

По думите му такива срещи не се водят на 4 очи, а между повече личности. Според него, за да кажеш нещо, трябва да дадеш доказателства. 

Тогава Ризова го закова: "А вие дадохте ли доказателства за подслушванията", запита тя. 

Атанасов не успя да отговори утвърдително и да разкрие какви са били доказателствата на ДБ по казуса.