Отстраненият подуправител на БНБ Андрей Гюров е номиниран за водач на листатата на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Благоевградска област на предстоящите парламентарни избори, съобщава „Струма“. Той влиза отново в депутатската битка на фона на делото, което заведе за предсрочното му отстраняване като подуправител на БНБ.

Вчера стана ясно, че състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Георги Чолаков спря делото по жалбата на Андрей Гюров, тъй като реши да изпрати преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (СЕС). Съдът е поискал процедурата пред СЕС да бъде бърза, при което сроковете за произнасяне ще са по-кратки.

Брутална секира за Андрей Гюров, нов червен картон за БНБ

ВАС задава 8 въпроса и иска произнасяне по тях, за да прецени как да процедира по казуса с Гюров, като въпросите най-общо се отнасят до правилата за предсрочно освобождаване на член на централната банка и дали не противоречат на правото на ЕС.

На 26 юли 2023 г. бившият депутат от Благоевград Андрей Гюров бе избран от парламента за подуправител на БНБ, направление „Емисионно“. На 27 юни 2024 г. Комисията за противодействие на корупцията (КПК) уведоми БНБ за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на Андрей Гюров.

Това е станало в началото на мандата му, защото е бил съдружник в търговско дружество и е участвал в неправителствена организация. Той обжалва това решение в САС, но междувременно мандатът му беше прекратен и делото стигна до ВАС.

Решението от петък за отправяне на преюдициално запитване е, за да може съдът в Люксембург да разтълкува формулировката в уредбата на ЕС по отношение възможността за предсрочно освобождаване на членове на управителните органи на националните банки, които са общи. ВАС трябва да види дали те съответстват на основанията, с които беше освободен самият Гюров.

Ако съдът в Люксембург приеме искането за произнасяне по т.нар. бърза процедура, делото във ВАС може да бъде възобновено до 2-3 месеца, докато при обикновения ред може и до 12-18 месеца. След произнасянето на СЕС делото ще продължи във ВАС.

До процеса се стигна, след като Андрей Гюров („Продължаваме промяната – Демократична България“) подаде жалба срещу решение на УС на БНБ да го отстрани от поста подуправител на БНБ. На 29 юли ВАС отхвърли като неоснователно искането му за спиране на предварителното изпълнение на решението на БНБ, с което беше отстранен от длъжност, с мотива, че това е временна мярка, която се налага по изключение при определени предпоставки.

Гюров пак се жали, скочи на... ВИДЕО

Андрей Гюров в момента е в неплатен отпуск. Припомняме, че той беше водач на листата на „Продължаваме промяната“ в Благоевградска област на парламентарните избори през ноември 2021 г. и след като стана депутат, оглави и парламентарната група на партията в 47-ото народно събрание. Той беше народен представител и в 48-ото и 49-ото народно събрание, а преди 1 г. бе избран за подуправител на БНБ от 50-ото народно събрание.

Андрей Гюров е преподавател по икономика и финанси в АУБ в Благоевград от 2009 г., а от 2016 г. е преподавал капиталови пазари в Университета за приложни науки към Търговската камара на Австрия.