ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отклониха поканата на bTV да говорят преди първото заседание на 49-ия парламент. „Това решение е тяхно. Но според мен основните политически партии трябва да коментират как виждат за развитието на страната и хода на днешния ден“, коментира Борислав Гуцанов от БСП.

„По време на самата кампания се коментираше, че има разговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Възможно е и това да е причината за мълчанието сега. Ние нямаме разговори с ГЕБ. Днешният ден трябва да приключи с избор на председател на Народното събрание и едва тогава може да се коментира какво и как да стане за бъдещо управление на страната ни“, посочи той.

„БСП ще се въздържи в тази ситуация – това е нашето решение на Изпълнителното бюро и в парламентарната група. Ще гласуваме с „въздържал се“. Така е редно, нормално и етично", заяви Гуцанов относно избора на председател на 49-ия парламент.

"Да се съберат тези, които знаят как и онези, които искат да върнат това, което е било отново. Отговорността е тяхна, те спечелиха над 60% от българския вот. Ако отговорността за съставяне на кабинет дойде при нас, тогава ще я поемем. Просто така да подкрепяме правителство... За какво?". Това заяви депутатът от БСП Георги Свиленски на влизане в парламента.

Той посочи, че левицата няма да предлага кандидат за председател на Народното събрание. Кристиан Вигенин е предложението им за зам.-председател.

„Няма да приемем бюджет, който ограничава разходите. Нашите приоритети са още работата по Плана за възстановяване и спирането на военната помощ за Украйна”, заяви Свиленски. Той е категоричен, че разговори между партиите трябва да има.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук