След провала на „Има такъв народ“ (ИТН) Ива Митева се завръща в Народното събрание (НС), но на бюрократична длъжност, съобщава „Флагман“. Тя бе депутат в последните три парламента от формацията на Слави Трифонов. ИТН обаче не успя да прескочи бариерата за 48-ото НС.

Митева дори бе председател на 45-ото и 46-ото Народни събрания, които обаче не излъчиха правителство и бяха разпуснати след само няколко седмици работа. На 47-ото пък бе заместник-председател. 

Съгласно Закона за държавния служител, избраните за депутати след прекратяване на пълномощията им имат право да заемат предишната си длъжност. Това важи и за министри, кметове и други политически длъжности.

Ива Митева смята да се възползва от този текст на закона, посочва изданието, позовавайки се на свой източник. Тя не се притеснявала от това, че е била председател на парламента.

Освен това засега изглежда доста вероятно 48-ото Народно събрание да има също къс живот. А в момента администрацията се ръководи от главния секретар Габриела Килфанова, която пък бе назначена на поста от Митева в 45-ото НС. Сега по ирония на съдбата Килфанова ще е началник на бившия си началник.

Длъжността, на която Ива Митева се завръща, е директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“. Митева така и не стана член на „Има такъв народ“, но остана лоялна на Слави Трифонов, макар че е имала сериозни колебания след скандалите и разцеплението в партията в предишния парламент.

На изборите сега тя бе водач на листата на ИТН в Русе. Там вотът за партията бе сравнително добър – 5.02%, на фона на 3.83% на национално ниво.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук