Депутатите от ГЕРБ и БСП - Явор Боженков и Александър Ненков се хванаха за гушите в студиото на Нова телевизия относно сигурността по пътищата из страната и тяхното качество. Повод за техния словесен дуел е голямата трагедия с автобуса ковчег, който катастрофира до Своге и доведе до смъртта на 17 души. Също така в студиото стана ясно за още една нередност по пътя Русе-Бяла, известен още като отсечката на смъртта. 
Оказа се, че 12 км от пътя на смъртта Русе – Бяла между Две Могили и село Пиргово е пуснато за движение след ремонт, но без маркировка. На места пътят е три ленти, но не е ясно кой може да изпреварва. Шофьорите казаха, че участъкът наистина е много опасен.

Преди седмица точно в този участък при сблъсък между ТИР и кола мъж загина.

От АПИ обясняват, че все още тече ремонт на 12- километровата отсечка. Машини по пътя обаче няма. Има единствено знак, че скоростта на превозните средства трябва да е максимум 50 км/ч. Това ограничение, според АПИ, е до 30 септември. До тогава трябва да бъде положен и третият пласт от асфалта.

Ненков във връзка с разкритията заяви, че АПИ и КАТ са си свършил работата. Поставена е сигнализация за ремонт и е ограничена скоростта. Друг въпрос е, че спазването на ограниченията не било контролирано и нарушителите не се санкционират. 

Трябва да потърсим отговорност кой е пуснал пътя без необходимата маркировка, бе категоричен на свой ред Боженков. 

Ненков се оправда, че държавата и Агенция "Пътна инфраструктура" се опитват да влязат в някакви срокове и по тази причина пътят не е довършен, но е пуснат с новата настилка, защото алтернативните пътища са в доста по-лошо състояние. 

Тъжната истина е, че винаги трябва да има репортаж, за да се вземат мерки. Това е резултат от безотговорността, която се шири в цялата държава, каза на свой ред Боженков. 



Що се отнася до твърдението, че именно правителството на Орешарски е пуснало пътя в Искърското дефиле, където стана страшната катастрофа с автобус, отнела живота на 17 души, Боженков заяви, че трябва да се търси отговорност във всички страни, както на онези, по което време е ремонтиран пътя, така и на онези, по чието време той е бил въведен в експлоатация след ремонта. "Много слушаме, че държавата е лош стопанин. Мъмрим лошия стопанин, а накрая тихичко псуваме пред телевизорите. Истината, че лошият стопанин не е за мъмрене, а за наказателна отговорност. Когато някой в държавата понесе наказателна отговорност и влезе в затвора, ще започнел да виждаме по-малко лоши стопани и по-отговорно поведение", каза Боженков. 

Александър Ненков заяви, че никой не се крие за нищо и всеки ще си понесе отговорността. Депутатът от ГЕРБ също нападна Божанковс въпроса как  социалистите смеят да раздават морал при условие, че дори тухла върху тухла дори не са положили. Той също припомни и провалените проекти за магистралите в страната и как се е пътувало до морето седем часа.  

Според БСП състоянието на инфраструктурата в България е изключително голяма тема и не е нужно някой да е експерт, за да разбере, че пътни участъци не са направени качествено, след като му „пада ченето“ като минава по тях.

В отговор на коментара на Божанков депутатът от ГЕРБ заяви, че именно неговата партия е тази, която винаги е заявявала и заявява, че никой няма да бъде пожален, ако е извършил нередности.