По закон Областната администрация няма никакви контролни функции по пътищата в областта. Затова обсъдихме проблема и ползвайки добри практики, видяхме, че отговаряме за пътната инфраструктура. В един момент се повдига въпрос какво прави областният управител, а то се оказва, че няма права, обяви заместник областният управител на София Николай Борисов в предаването „Денят на живо”, относно искането от днес да носят отговорност за пътищата на столицата.

Съгласно заповед на Бойко Борисов от 2011 година, областните звена би трябвало да дават отчети на тримесечие до областният управител, а такива в последно време почти няма- само 1 от миналата година до сега. Би следвало всички да се съобразяваме с нормативната уредба. Ние не знаем какво се случва на територията на областта. Малко са хората, които искат да поемат някаква отговорност, а ние все пак отговаряме за цялата област, защо да не и за пътищата. В този момент никакви средства не минават през областната управа. Трябва да се осъществи някакъв контрол, каза още той.

Никой не чува областната администрация, а какво да говорим за гласа на хората. Въпроса за трагедията при Своге е комплексен. За състоянието на пътя би трябвало да носи отговорност АПИ и фирмата- изпълнител на обекта. Ние поискахме документи, но ни бяха отказани, затова искаме със закон да ги задължим да ни я дадат и този закон да се спазва. Този участък е резултат на много голям проект. Имало е и множество препращани сигнали и жалби ,категоричен беше Борисов.

Ако има такъв закон, може да се управлява контрол, а ако някой не го спазва, си има мерки. Поемането на отговорност е спрямо конкретния случай и проблем. Оставката би ли компенсирала смъртните случаи? При морална отговорност-да, но законът има друга. Трябва да се научи обществото на това. Затова смятам, че и създаването на личен пример също би помогнало, зави депутатът от ВМРО.