Израелският премиер Бенямин Нетаняху разшири списъка от военни цели на Израел. Към останалите приоритети беше добавено връщането на израелците в северната част на страната, която е постоянно обстрелвана от ливанската групировка Хизбула, предават световните агенции.

„Тази вечер кабинетът по политическа сигурност актуализира целите на войната, така че те да включват следния раздел: безопасното завръщане на жителите на север по домовете им“, заявиха от кабинета на Нетаняху.

Хутите за първи път изстреляха хиперзвукова ракета по Израел

Израелските сили и подкрепяната от Иран ливанска въоръжена групировка си разменят почти ежедневни удари, откакто атаката на Хамас на 7 октомври предизвика война в ивицата Газа.

Хизбула твърди, че кампанията е в подкрепа на палестинския ѝ съюзник.

Групировката се оттегля при прекратяване на огъня в Газа

Представители на Хизбула заявиха, че групировката ще се оттегли, ако бъде постигнато прекратяване на огъня в Газа. В същото време Израел настоява, че не може да позволи на бойците да останат в граничната зона в южната част на Ливан.

Сраженията принудиха десетки хиляди хора и от двете страни да напуснат домовете си.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че „военните действия“ са „единственият останал начин да се гарантира завръщането на северните общности на Израел по домовете им“.