Румен Радев е с най-висок рейтинг сред българските политици. Премиерът Бойко Борисов, който години наред държеше първото място, вече е втори, следван от Красимир Каракачанов. Това показва социологическо изследване на Европейския институт за стратегии и анализи (EISA) и Европейската лига (European League for Economic Cooperation).
Изследването е по американската методика „Face to face Capi interview” (Computer Assisted Personal Interviewing) като данните от всички точки на страната се предават в реално време на уеб-базирана платформа. Изследването на EISA е национално представително за страната и обхваща репрезентативна за цялото население извадка от над 1000 души.
 

„Приложената методика е модерна, позволява онлайн набиране и препращане на данните в аналитичния център за обработка и гарантира изключително висока степен на достоверност при максимално допустима грешка от 2.5% при 50-процентов дял. Друго преимущество на методиката е, че буквално за 2-3 дни може да обхване цялата страна и да покрие пълната извадка като стигне буквално до всяко кътче и до всеки попаднал в извадката респондент“, обясниха от Института, но отказаха отказаха повече подробности, с аргумента, че след завръщането си от Брюксел, главния изпълнителен директор Бранимир Ботев ще даде специална пресконференция.
 
Според данните на EISA рейтингът на Румен Радев е 35%.
Премиерът Бойко Борисов е с 25%.
Красимир Каракачанов го доближава с 19,9%.
Четвърти в класацията е Стефан Данаилов с 10,3%.
Следват президентът Росен Плевнелиев с 8,5%,
Веселин Марешки – 6,4%,
Валери Симеонов - 5%,
Цветан Цветанов - 4,2%,
Радан Кънев 3,4%,
Волен Сидеров - 3,3%,
Божидар Лукарски - малко под 2%.
 
Румен Радев води по рейтинг във всички социални групи. Най-малка е преднината му в групата на жените и на висшистите, където рейтингът на тримата фаворити е доста близък.
 
В две социални групи Красимир Каракачанов изпреварва Бойко Борисов по рейтинг. Това са хората на възраст над 60 години и групата на държавните служители, където преднината на Каракачанов пред Борисов е 8 пункта. И в двете групи обаче убедителен лидер е Румен Радев.

Бойко Борисов има чувствителна преднина пред Каракачанов сред ромите и турците, но и там лидер е новоизбраният президент.