Изслушването на Мария Габриел приключи с аплодисменти от евродепутатите, пише Politico, цитиран от Фокус.

Председателят на Комисията по индустрия Адина-Йоана Валеан заяви, че изслушването е било „маратон“ и е протекло много динамично.

Комисиите ще се срещнат утре в 9:00 часа (10 часа българско време) за съвместно заседание на координаторите, за да потвърдят оценката си за Мария Габриел.

Като се има предвид протеклото изслушване и настоящият пост на Габриел в Комисията, се очаква тя да бъде одобрена.

По-време на изслушването Габриел каза, че наред с Маргрете Вестагер, номинирана за изпълнителен вицепрезидент по въпросите на цифровите технологии, и предложената за член на Комисията за „Вътрешен пазар“ Силви Гулард, „сме си поставили цел да разработим нова европейска индустриална стратегия.“

Изследванията и иновациите ще играят ключова роля в това, каза тя.

На въпрос дали подкрепя актуализацията на законодателството от 2000 г., което предоставя ограничена правна отговорност на компании като „Гугъл“ и „Фейсбук“, Габриел отговори: „Вероятно ще бъда много кратка, но да, така е. Трябва да адаптираме правилата си.“

Това обаче няма да зависи от Габриел, а ще попадне в компетенциите на Маргрете Вестагер, номинирана за изпълнителен вицепрезидент в областта на цифровите технологии, и предложената за член на Комисията за вътрешния пазар Силви Гулард.