Основната поука както от избора на Тръмп, така и от избора на Радев е, че кратките и категорични послания имат огромно предимство в драматично променената медийна среда. Това каза политологът Димитър Димитров за политическата обстановка в страната през 2016 година, цитиран от "Фокус".
„Избирателите със средни познавателни възможности и интерес към политиката са склонни да реагират емоционално на етикети като „стена”(по границата с Мексико), да „пресушим Вашингтонското блато” (на корупцията) или дори „тази ужасна жена” (за Хилъри Клинтън) направиха до голяма степен кампанията на Тръмп успешна“, посочи той.

„На българска почва представянето на Радев като генерал с НАТО-вски сертификат е принципно различно от представянето му като „млад пенсионер с нова булка”. Нищо лично, просто илюстрация“, коментира Димитър Димитров. „В общия случай период от 10 години активно присъствие в политиката води до изхабяване и на партиите и на лицата, с които те се разпознават. Нови лица е условно понятие, под нови трябва да разбираме политически дебютанти“, посочи политологът и допълни, че чарът на новите лица се крие във възможността те да бъдат опаковани в оптимистични послания.

„Познатите лица винаги ще се изправят пред простичкия въпрос, защо не го направихте досега. Следва обяснителен режим, в който изначално няма място за оптимизъм“, уточни Димитър Димитров. Според него след като бяха върнати всички мандати за съставяне на правителство кризата е психологическа или криза на преживяването на политиката. „Без съмнение, тя дава допълнителен шанс на условните нови лица. Ако целият политически разговор се „върти” около кризисни преживявания, все върху някой ще се стовари отговорност за тяхното предизвикване“, каза още политологът. 

Президентът Радев е обречен да се вслушва в съветите на опитните политици и по-малко да се интересува от добавянето на публична легитимност към изборния си резултат.

За ситуацията около съставянето на служебния кабинет и разликата в позициите на настоящия и новоизбрания президент политологът посочи, че изпълняващите официални функции някак естествено предпочитат да се придържат към писаните правила. „Малко импровизация при интерпретирането на завързания конституционен текст би донесла разтоварване на усещането за криза. За съжаление това може да си позволи президент в край на своя мандат“, коментира Димитър Димитров.

„Ако въпросът бе повдигнат в предизборната кампания, най-вероятно кандидатът за президент Радев би декларирал, че ще действа съгласувано с Президента Плевнелиев“, обясни той. Според него политиците не винаги изпълняват предизборните си обещания, така че едва ли можем да очакваме да поемат допълнителна отговорност за действия, които дори не са обещавали.

Политологът обясни, че в периода до парламентарните избори ще бъде любопитно представянето на нишовите говорители – Марешки за монополите, Патриотичния фронт за мигрантите и пенсиите, Христо Иванов за корупцията и съдебната власт. „Като всички т.нар. популистки послания ще принудят големите партии да се произнесат по един или друг начин по това, което наричаме пренебрегвани приоритети“, каза още Димитър Димитров.