„Всички наши усилия ще бъдат посветени в това извънредните парламентарни избори на 11 юли да бъдат подсигурени и да не се допуснат негативи, на които сме били свидетели преди и максимално да ограничим всички тези практики, които след изборите водят до полемика в говоренето, която казва, че има нещо нередно“.

Това заяви на брифинг служебният министър-председател Стефан Янев.


„Даваме си сметка, че работим в условия на една наскоро променена нормативна база. Наказателният кодекс беше наскоро променен и има изискване голяма част от вота да бъде даден през машина“, каза още той.

По думите му това е сериозна задача, но поставя въпроси относно начина на този тип провеждане.


„Ние сме поставени пред едни нови предизвикателства. Предизвикателствата са и за ЦИК, която в кратки срокове трябва да сключи договори и да осигури допълнителни машини, които да са сертифицирани по прозрачен начин, така че обществото да е убедено, че направеното от всички нас, гарантира, че съответните машини имат подходящото информационно и друг вид осигуряване, което позволява честността на изборния процес“, каза още Янев.


По думите му предстои решаването на тези въпроси. 

"Вярвам, че ще намерим поддръжници, които да помогнат да решаваме тези въпроси бързо и ефективно. Не трябва да подценяваме все пак и подводните камъни", заяви той и уточни: 


"Това е възможност, а не предупреждение". 

„Искам всички да подходим отговорно и организирано и да се фокусираме върху основната си задача. Животът не може да спре и освен нея има и текущи задачи“, добави той.


„В един следващ етап от нашето съвещание ще обърнем внимание и на тях. Искаме максимално да успеем да отговорим на стандартите за честни и прозрачни избори", зави служебният премиер.

„Ние сме за отвореност, прозрачност, хората да са запознати с това, което правим, защо го правим и как“, заяви Янев.