За нас в момента е немислимо да разширим Шенген, но това няма общо с България и Румъния. Това обяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер, който проведе среща с българския премиер акад. Николай Денков. 

"11 страни-членове в ЕС упражняват контрол на вътрешните граници. Проблемът е в сигурността. Шенгенската система в момента не отговаря на истинския си смисъл да няма вътрешни граници. Шенген трябва да бъде поправен. Докато това не се случи, няма как да разширим това пространство", добави той.

"България е много силен партньор на Австрия в борбата срещу търговията с хора. Ние се нуждаем от силни партньори за добра защита на външната граница. Това е ключът към сигурността на ЕС. Нуждаем се и от ефективно сътрудничество с трети страни за връщане на гражданите, защото миграционният натиск трябва да бъде намален. Европейската комисия също трябва да положи усилия.

Австрия упражни много силен натиск, за да може миграцията да бъде на дневен ред на европейските съвети. Заедно с Комисията и фон дер Лайен благодарихме за сътрудничеството. Трябва да се дадат повече финансови помощи на България за регистриране на различните производства за убежище. Има споразумение с Турция и Тунис. Второто все още не функционира много добре. Трябва да има повече пари", категоричен бе Нехамер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук