Целта на визитата ми е да обясним на австрийското общество на първо място, а след това и на австрийските политиците, е че а тях е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. За тях това означава по-добре защитени външни граници на ЕС, по-малко миграция в Европа, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност. Това са аргументи, които са ясни и кратки и ще ги обясняваме докато бъдат чути.

Това заяви премиерът Николай Денков от Виена, където е на еднодневно.

По думите му днес по време на срещата му с австрийския канцлер Карл Нехамер не се очаква отговор на въпроса дали до края на годината България ще стане член на Шенгенската зона, каквато амбиция има правителството.

Вътрешният министър на Австрия посече тежко България

„Това е процес, който изисква да се намерят решения на европейско ниво. Шенгенската зона позволява свободно движение на хора и стоки, защото това е добре за европейските граждани.

Изключването на България и Румъния от Шенген ощетява българските и румънските граждани, но ощетява и гражданите на другите страни в ЕС със затруднения внос на стоки. Това трябва да се обяснява така, че никой да не каже, че не го е чул.

След това тези съобщения трябва да влязат за обсъждане на Европейския съвет и да се вземе решение, отчитайки всички гледни точки, включително и нашата. Това ще стане през декември”, заяви премиерът.  

"Ще имаме среща с ръководството на обединението на австрийските индустриалци. Австрийският бизнес е изключително добре представен в България, дори е номер едно. Тези компании също страдат от това, че имат затруднение в движение", каза Денков.

Кирил Петков размаха пръст на Виена заради Шенген, отправи страшна заплаха

"Надяваме се и те да чуят нашите аргументи и да ги разкажат на гражданите“, добави той.

„Мисля, че въпросът с таксите беше поставен ясно. Таксите за газ ще бъдат търсени от Газпром, не от Гърция, Сърбия или друга съседна държава. Нека да е ясно, че България не е изолирана в поставянето на тези такси. Те съответстват на европейската посока за намаляване на зависимостта от руските енергийни източници. Ще търсим подкрепа на европейско ниво, но таксата има своето място в общата позиция на ЕС.

Не очаквам темата да бъде дискутирана с канцлера днес. Може да го обсъдим, но едва едва ли“, каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук