Министерството на околната среда и водите очаква становищата на 8 институции добива на природен газ в добричкото газово находище „Спасово”. Тепърва ще се разглеждането на Оценката за въздействие на околната среда и водите (ОВОС). Това стана ясно след проведена среща в Генерал Тошево на министрите Теменужка Петкова, Нено Димов и Румен Порожанов представители на Асоциацията на зърнопроизводителите с инициативния комитет, предаде Канал 3.

Енергийният министър Теменужка Петкова обеща на местните, че  министерството няма да предприеме никакви действия по издаване на търговско открие за добивни дейности в блок „Добрич“ преди получаване на екооценката.

Жителите на региона са обезпокоени от инвеститорки намерения за добив на природен газ. По думите им бъдещият добив ще е опасен за живота и здравето на хората и ще застраши земеделският бизнес в Добруджа.

Премиерът също разпореди на тримата министри, провели срещата в Генерал Тошево, в спешен порядък да намерят решение на въпроса.

Припомняме ви, че в края на миналата година община Генерал Тошево организира референдум, на който 97% от гласувалите се произнесоха против намеренията за добив на газ в региона.