"Исторически пробив за България. След 104 години току-що Република Албания призна българската етническа общност в страната". Това написа преди минути премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсубк.

"Положихме изключителни дипломатически усилия, за да стигнем до този успех и да защитим правата на българите, които са били част от формирането на нашия народ, но остават извън съвременните ни граници. Благодаря на моя приятел - премиерът на Албания Еди Рама, пред когото бях поставил въпроса, а той спази обещанието си Албания да не нарушава интересите на българската общност.

Благодаря и на всички, които в последните години работиха това да стане факт. България ще подпомага европейската интеграция на Албания, в която виждаме наш истински партньор и близък приятел", пише още премиерът.

БЛИЦ припомня, че на 11 октомври тази година след представени исторически доказателства Албания се предаде и призна българите за малцинство.

Малко по-рано днес пък лидерът на Социалдемократическата партия на Албания и бивш министър на външните работи и на европейската интеграция на Албания Паскал Мило заяви: "Глупости! Няма македонско малцинство у нас, българи са!".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!