Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева е българският фаворит за еврокомисар. Това съобщиха високопоставени източници, близки до Министерския съвет, цитирани от "Труд".
Името на дипломата ни в Берн е спрягано и в Брюксел, където Меглена Плугчиева се ползва с авторитет от години.

След като Кристалина Георгиева влезе в екипа на Световната банка, от 1 януари тази година България няма свой представител в Европейската комисия. Тогава за поста най-спряганите имена по жълтите павета бяха на Меглена Кунева и Гергана Паси, както и експосланикът ни в САЩ Елена Поптодорова. Още в началото на този месец служебният премиер Огнян Герджиков даде да се разбере, че ако след предсрочните парламентарни избори не се стигне до сформиране на кабинет, временното ни правителство има готовност да излъчи нов еврокомисар. Герджиков припомни и негласното изискване българският представител в ЕК да е жена, за да се спази балансът в състава на комисията при първоначалното й сформиране от 2014 година.

Междувременно в Брюксел след среща с президента Румен Радев председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в прав текст, че би желал „дама да бъде следващият комисар от България“. „Аз не съм следващият български еврокомисар“, заяви през уикенда по Канал 3 Гергана Паси. Но изрази мнение, че служебният кабинет няма да се нагърби с отговорността да излъчи български еврокомисар.

Твърдата теза, че служебното правителство не само има готовност с номинация, но и да защити силен ресор в ЕК за България, застъпи по-рано вицепремиерът по председателството ни на ЕС Деница Златева. Запознати припомниха, че името на Меглена Плугчиева е много добре познато на Жан-Клод Юнкер още от времето, когато сегашният председател на ЕК бе премиер на Люксембург. Пак според запознати точно посланикът ни в Швейцария има шанс да получи и важен ресор в ЕК. Както е известно, секторните политики на еврокомисарите се определят от председателя на ЕК, а не от правителствата на държавите членки.

Осем години посланик в Германия и Швейцария
Меглена Плугчиева е родена на 12 февруари 1956 г. в Балчик. Завършва немската гимназия във Варна и Лесотехническия университет. От 3 септември 2001 до 20 септември 2004 г. е зам.-министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобургготски с ресори европейска интеграция и горско стопанство и за програмите ФАР и САПАРД. Меглена Плугчиева е носител на Златния почетен знак на Министерството на външните работи за принос към присъединяването на България към Европейския съюз. От октомври 1997 г. е представител на германската провинция Райнланд-Пфалц за България. Получава орден „Федерален кръст за заслуги“ първа степен от германското правителство.

Меглена Плугчиева е посланик в Германия от 2004 до април 2008 г. От 16 ноември 2004 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федерална република Германия. Плугчиева е била в ръководството на БСП, депутат в 37-ото, 38-ото и 41-вото народно събрание. В правителството на Сергей Станишев е вицепремиер по европейските фондове. От май 2012 г. е назначена за извънреден и пълномощен посланик на България в Швейцария. От декември 2012 г. Меглена Плугчиева е назначена и за извънреден и пълномощен посланик в Княжество Лихтенщайн със седалище Берн.