Лидерите на ЕС се приближават към така желания компромис по пакета за справяне с коронавируса, за който безуспешно спорят от петък насам, предаде Ройтерс като се позова на дипломатически източници от Брюксел.

Докато членовете на т.нар. „пестелива четворка“, станала петица с присъединяването на Финландия, дават знаци, че са готови на известен компромис, председателят на Евросъвета Шарл Мишел трябва да представи новата основа за сделка.

Лидерите ще се срещнат отново след 17 ч. българско време, а по думите на френския финансов министър Бруно льо Мер „споразумението е крайно необходимо“.

Малко след полунощ в понеделник след дълги часове безплодни преговори френският президент Еманюел Макрон, вбесен от неотстъпчивостта на Нидерландия, Швеция, Дания и Австрия, дори започнал да блъска по масата, казва присъствал на преговорите дипломат. Друг е потвърдил, че Макрон наистина е избухнал, а спокойствие е внесла белгийската премиерка Софи Вилмес.

Според дипломати евентуалният компромис, който се готви, е от 750-те милиарда евро фонда за възстановяване, 390 милиарда да бъдат определени за безвъзмездни грантове. Досегашното предложение беше за 400 милиарда, а „пестеливите“ настояват те да бъдат свалени до 350 милиарда.

Продължава да няма яснота дали изобщо ще се стигне до сделка, но през радио ОРФ австрийският канцлер Себастиян Кунц заяви, че е доволен от хода на преговорите. Той похвали и тактиката на пестеливата група. „Без съмнение това беше най-доброто възможно решение – да формираме групата на пестеливите. Ние сме четири, вече пет, малки държави, които сами не можем да постигне много,“ каза Курц.