С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отново отхвърли искане за референдум против въвеждане на еврото. Искането беше внесено от партиите "Възраждане" и "Има такъв народ", които смятат, че трябва да бъде проведено допитване с въпроса "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?“.

"Против" бяха общо 107 народни представители, двама се въздържаха.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов посочи аргументи срещу еврото:

"Истината е, че към настоящия момент ситуацията е следната: Европейският съюз не се развива. Европейският съюз е вреден в този си вид, в тази си форма. Ние много пъти сме казвали, че ако той не бъде реформиран, трябва да има референдум за напускане", заяви Костадинов.

Еврозоната си остава много важна част

Според Цончо Ганев България не отговаря на никакви икономически показатели, за да влиза в еврозоната.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов аргументира подкрепата към "Възраждане" с думите: "ИТН подкепихме това искане на "Възраждане" да се гледа въпросът за референдума в парламента, по една много проста причина, те положиха усилия и събраха над 600 хил. подписа за референдум по закона за референдумите. Спазиха цялата законова процедура".

Явор Божанков ПП-ДБ пък обяви, че не става въпрос за валута, а за отделяне на България от европейската цивилизация.

Колегата му Мартин Димитров добави: "Вече е ясно за всички български граждани кои са "Възраждане". Това са тези, които искат БРИКС, това са тези, които искат напускане на Европейския съюз, това са тези, които са в Москва по-често, отколкото в България", каза той.

Подобно искане на партия "Възраждане" вече беше отхвърлено от предишното Народно събрание, чието решение беше потвърдено и от Конституционния съд.