Имаме принципната подкрепа от ВМРО за ВНС и процедура по изработване на нова Конституция на България. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова след консултациите за Конституцията с ВМРО.


"След разговорът ни с ВМРО приехме тяхното намерение и предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функицонира българската държава и да се гарантира нейното национално единство", изтъкна още председателят на ПГ на ГЕРБ.


По думите й разговорите и дискусиите ще продължат.

Разговорите ще продължат. Целта ни е да спазим срока 2 септември, когато да имаме 120 подписа под проект за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция и да търсим по-голяма подкрепа. Искаме да търсим изход от създалата се ситуация, тъй като първоначалните искания на протеста бяха свикване на Велико народно събрание, заяви Дариткова.

Конституцията трябва да е по-адекватна на днешните реалности, заяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Гледаме с надежда на варианта за свикване на Велико народно събрание, което беше сред първоначалните искания на протеста.

Има обаче много неща, които са свързани с детайли и идеологически виждания на ВМРО. За нас е недопустимо в проекта да отпадне преамбюлът, в който се говори за единството на националната държава. Дори напротив, това трябва да бъде засилено. В нашите предложения се включва детайлизирането на герба, решения за увеличаване на раждаемостта, посочи Веселинов.

Бихме предложили и президентът да има закнодателна инициатива, добави той.

Други предложения са свързани със сънародниците ни зад граница. Продължаваме да държим гласуването да бъде не само право, но и граждански дълг. Училищното обучение до 16 години не само да е задължително, но да се изискват резултати. Имаме и искане за въвеждане на задължителна военна служба, заяви Искрен Веселинов.

Гледаме на заявката на ГЕРБ като начало на дебат, каза още той.



Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!