Прокуратурата започва предварителна проверка по твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова за манипулиране на машинния вот на последните предсрочни парламентарни избори.

"От държавното обвинение са се самосезирали по нейните и на председателя на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски изявления по време на обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс", казаха от Софийската градска прокуратура, цитирани от БНР.

От там уточниха, че проверката е възложена на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

"Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги, ето затова БСП няма да оттегли закона", заяви Георги Свиленски („БСП за България“) по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс в парламента в петък вечерта.

"Защото вашият съпредседател и бивш премиер, ето там, дойде и каза - оттеглете закона и ще ви дам кодовете на машините. Кой е той, че ще държи кодовете на машините", коментира депутатът от левицата. Той предупреди представителите на "Продължаваме Промяната" (ПП)да внимават какво говорят и правят с БСП. "От вашата парламентарна група ще останете 15 човека", каза Свиленски по време на дебатите за Изборния кодекс.

В неделя, в Пловдив, Корнелия Нинова коментира, че не може да тълкува какво е искал да каже Кирил Петков във връзка с изнесената информация от депутата Георги Свиленски за даване на кодове. "Свидетел съм, че той каза "Оттеглете закона и ще ви предоставим и на вас кодовете“, каза Нинова и добави: „Какво той е имал предвид, да си обяснява“.

На 25 ноември Кирил Петков пък обяви от парламентарната трибуна, че следващата седмица ще подаде иск срещу Георги Свиленски от "БСП за България" заради негово изказване по време на дебата по второто четене на промените в Изборния кодекс . По думите на Петков след това Свиленски е решил да ползва лъжа, преправяйки казаното.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!