Партията на Бойко Борисов ГЕРБ може да направи коалиция в Столичния общински съвет и да управлява града заедно с ВМРО. Това става ясно на база на предварителното преброяване на изборните протоколи от вота, научи БЛИЦ от два независими източника.
Преди минути стана ясно, че съветниците на ГЕРБ в столицата са 27, а тези на "войводите" - 4, което е достатъчно за мнозинство 50 плюс 1.

На второ място се подреждат представителите на БСП в градския парламент - 15, следвани от тези на Демократична България - 12.

Сидеров вкарва в общинския съвет двама представители на "Атака", а последното място в СОС е на Борис Бонев, който се яви без самостоятелна листа в качеството си на независим кандидат.

Новата конфигурация дава възможност на ГЕРБ да повтори голямата управленска коалиция в рамките на най-големия град в държавата и по този начин да остави на "сухо" апетитите на Агнешките главички да въртят собствени схеми.

Решаващ обаче ще  се окаже последният изборен протокол, тъй като все още има теоретична вероятност мандатите на ГЕРБ и БСП да паднат с по един.

При такава хипотеза в градския парламент на София биха могли да влязат с по един представител ДПС и БСДП. Но това към момента изглежда почти невъзможно

Ивайло КРАЧУНОВ