Партийната субсидия да бъде по 1 лев на глас. Това реши парламентарната група на ГЕРБ по време на свое заседание, научи БЛИЦ.
По време на сбирката са присъствали премиерът Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Както БЛИЦ вече информира парламентът днес ще разгледа на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, касаещи държавните субсидии. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание.
 
От Министерски съвет предлагат прецизиране на правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, както и регламентиране на отношенията във връзка с прилагането на закона в предходни години. 

Вчера депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС заяви, че: "Субсидиите са изчислявани правилно, така както повеляват текстовете на закона. От 2001-а година до момента тези текстове са едни и същи. От тогава насам винаги субсидиите на партиите, които имат парламентарно представяне и са преминали 1% бариерата, се изчисляват на база на общата сума, която предвидена, а тя казва, че тя се изчислява като се вземат всички действителни гласове, подадени за партиите и се умножат по 11 лева" обясни политикът от ГЕРБ.

"В този случай винаги е действал принципа на преразпределение на гласовете, подадени за онези партии и коалиции, които не са преминали бариерата. Тепърва това ще се разисква от юристите", допълни Менда Стоянова и увери, че ГЕРБ ще върнат надвзетите пари.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!