Освободени са всички 28 областни управители, съобщи пред журналисти след края на днешното, първо заседание на служебното правителство, министърът на правосъдието Крум Зарков, съобщава БНТ.

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев ще отговаря за предсрочните избори на 2 октомври, реши още правителството.

В дневния ред на правителството решението за освобождаване и назначаване на областни управители беше записано като втора точка. 

Припомняме, че по-рано днес,

преди началото на първото редовно правителствено заседание на новия служебен кабинет, министър-председател Гълъб Донев съобщи, че следващата седмица Министерството на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, така че да бъде осигурено потреблението ни до края на отоплителния сезон.

Донев обясни, че още утре Министерството на енергетиката, съвместно с Министерството на финансите,

ще изготви план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да бъде дружеството в състояние да обезпечи финансово газовите доставки. Казано иначе - да е в състояние да плаща за реално договорените количества природен газ, обясни премиерът.

От кризисния щаб, създаден вчера, премиерът каза, че очаква реални действия с конкретни резултати, а не думи за намерения.

Няма да влизам в задочни политически дискусии, отговорността ми като министър-председател е да търся варианти за справяне с проблемите и да не създавам илюзии, посочи Донев. Той бе категоричен, че правителството знае какво прави и няма нужда от външни консултантски услуги.

Това са резултатите, които постигнахме след снощната работа на кризисния щаб.

Работата ще продължи и в почивните дни, така че да бъдем максимално прозрачни и честни пред българските граждани, общество и бизнес, каза още служебният премиер.