Това беше един пореден опит да потърсим общо решение на създалата се ситуация, след оставката на Бойко Борисов. Това заяви Плевнелиев след повече от 3 часа консултации с парламентарно представените сили на КСНС.
"Трябва да намерим най-добрият изход за народа. Както винаги държавният глава положи усилия за намирането му. Това беше основната ни цел днес. Всички политически сили споделихме своите оценки за ситуацията и потърсихме най-доброто решение", каза той.

"Макар и задължителни по конституция, аз не подходих към тях като формалност. Както в началото, така и днес, аз продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата", добави той.

"Президентът изреди добрите решения на 43-тото народно събрание и отбеляза колко неща са направени по време на кабинета "Борисов 2". "Днес аз застъпих тезата, че политическите сили трябва да надмогнат моментните емоции и да потърсят формула за създаване на  правителство. Давам всичко от себе си, за да се намери начин Народното събрание да продължи дейността си. Аргументите за това са много. През 2018 година предстои българското председателство на ЕС. Това е възможност да се покажем по един достоен начин на света, да излезем напред и да водим. Можем да покажем, че не сме периферия, а искаме и можем да водим. Нека то не бъде пропиляно", апелира Плевнелиев.
 
"Заедно с президентските избори бе проведен и референдум, който показа народната воля за промяна в политическата система и начина, по който избираме народните представители. Трябва да бъде чут гласът на народа, но, за да се направи устойчива и коректна реформа, трябва време и много дебати. В никакъв случай не трябва да се действа на парче или на коляно, защото някой сценарист натиска за това. Предстоят сериозни промени в изборното законодателство и има сериозна опасност, ако се бърза, държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност", каза той.

"Суверенът пожела промяна, но тя трябва да бъде изговорена и осъществена отговорно. Тук нещата не опират само до едно телевизионно студио. Не вярвам в прибързаните решения. Днес е моментът да бъдем разумни и да отговорим по един достоен начин. Народът очаква точно това", каза той.

"Част от политическите сили смятат, че този парламент е изчерпан. Други смятат, че Народното събрание е в състояние да излъчи нов кабинет. Имаме иначе принципно съгласие за предсрочни избори в края на март, началото на април. Насрочването на дата все пак е правомощие на държавния глава. Тези 5 години се стремях да вървим прозрачно. Аз поканих новоизбрания президент Радев, защото знам, че е негово задължението да посочи датата за избори. Той не бе днес с нас тук, затова и не фиксирахме дата, това е невъзможно. Това остава негова изключителна отговорност. Моите задължения са ясни и аз съм длъжен да пристъпя към връчването на мандатите", каза Плевнелиев.

"В петък най-вероятно ще дам мандат за съставяне на правителство. Благодаря на всички. Политическите централи имат какво да предложат все още според мен. Този съвет беше изключително полезен", призна Плевнелиев.