След срещата на външния ни министър в оставка Теодора Генчовска с руския посланик Елеонора Митрофанова Министерство на външните работи излезе с официална позиция. 

В нея МВнР обясни, че на разговора си с Елеонора Митрофанова министър Теодора Генчовска е представила българската позиция, която е указана с писмо от началника на кабинета на премиера – Лена Бориславова.

От съобщението на министерството става ясно, че България е поискала от Русия да оттегли вербалната си нота от вчера. Припомняме, че с нея беше даден срок на България да отмени изгонването на руските дипломати.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че въпросът за закриването на Руското посолство у нас, ще бъде разгледан от руското външно министерство и ако е необходимо ще бъде докладван на президента Владимир Путин.  

Според експерти, затварянето на руското посолство у нас, не означава тотално скъсване на дипломатическите отношение, но със сигурност ще създаде голям проблем за комуникациите между двете държави.  

“Ако решат да затворят посолството, което за мен е наистина много крайна мярка и трудно вероятна, тогава тя трябва да упълномощи друго посолство в региона, може в Румъния или Гърция, което всъщност да провежда комуникацията на ниво дипломация”, обясни пред NOVA бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. 

Абсолютното замразяване на отношенията, обаче, е малко вероятно, допълва бившият заместник- министър на външните работи.

“Ако Русия се изтегли от тук тя ще признае, че тя е загубила България като територия на влияние”, смята Керемедчиев.  “Много е вероятно да се поиска закриване на нашето Генерално консулство в Санкт Петербург, може би ще остане само посолството ни в Москва, много е вероятно и Русия да преустанови издаването на визи за български граждани”, каза още той. 

Има криза в дипломатическите отношения, но не може да се говори за прекъсване, убеден е Стефан Тафров, бивш министър на външните работи.  

“Вредите вече са нанесени от страна на Русия, след като ни обяви за неприятелска страна и България има правото да сведе руската мисия до размери, за които е сигурна, че няма да нанесат трайни вреди на националната сигурност”, каза Тафров.

Изтеглянето на цялата руската дипломация у нас не е необратим процес, смята още той и изтъкна, че право на България е да защитава националната си сигурност.

Невъзможността Русия да комуникира пряко с България е възможно най-лошата стъпка за Москва и за отстояването на националния й интерес, допълват още експертите. 
Ако преговорите не постигнат успех, обявените за персона нон грата дипломати трябва да напуснат страната ни до 3 юли.