Консерватори от цяла Европа и от Републиканската партия на Доналд Тръмп цяла година агетират Николай Бареков да оглави листата на българското консервативно движение Презареди България за европейските избори. Последните разговори с председателя на АКРЕ Ян Захрадил, с прочутия британски политик Джефри ван Орден и с вицепремиера на Тръмп Майкъл Пенс във Вашингтон са били посветени на това Бареков да не се отказва окончателно от европейската политика. Българският консерватор и баща на четири сина обаче е бил категоричен пред консервативния елит, че това решение ще се взима вкъщи със семейството му.

През последните 5 години той проведе редица мисии по целия свят като представител на европейските консерватори. В този период той стана и баща на още трима сина. Поради интензивността на ангажименти обаче много рядко се задържаше в дома си в София и не успяваше да изпълнява бащинските си задължения. “Не желая децата ми да растат без баща”, заявил политикът пред най-близките си сътрудници в Брюксел.

На семейния съвет Мария Календерска, която е известна с това, че държи нещата изкъсо в дома, е заявила, че трябва да се вслуша в гласа на децата си и да се откаже от европейските политика.

На този етап дори е отклонил предложения от президента на Малдивите и министър-председателя на Тимор Лесте да бъде техен политически съветник по европейските въпроси, защото искал да спести пътуванията си на дълги разстояния. Самият той призна, че е получил номинация за посланик в Индия и Куба, но е оставил без отговор това предложение.  

Уикенд припомня, че на Бареков му се налагаше почти всеки месец да пътува до Азия и Африка, където представляваше европейските консерватори и работеше основно за връзките между Европа от една страна и Африка, Карибите и Тихоокенаския басейн от друга. През цялото време той бе в ръководството на европейските консерватори, както е Европейксия парламент, така и в Алианса.

След като обаче е било взето решение Байрактаров да стане водач на листата, консерваторите са поставили условия Бареков да бъде негов подгласник с цел да се гарантира приемственост на България в АКРЕ в случай, че той реши да скъса с политиката окончателно.

На мен политиката ми донесе едиснтвено отрицателни емоции, но съм удовлетворен, че това, което обещах на своите избиратели, го изпълних. Показателна е както подкрепата ми за Пакета “Мобилност” и за европейско заплащане на наемните работници в България, така и факта, че за разлика от другите евродепутати, излизам от парламент беден като църковна мишка.