Проблемът не е толкова липсата на газ, колкото цените. Първо трябва да бъде осигурен, защото голяма част от индустрията потребява природен газ. Физически трябва да ги има тези количества и "Булгаргаз" да сведе цените минимум".

Това коментира бившият вицепремиер по демографската и социалната политика и бивш външен министър Ивайло Калфин в студиото на "България сутрин".

Като спешна задача пред "Булгаргаз" той посочи осигуряването на инфраструктурата за доставките, за които дружеството е обявило търг. Калфин е категоричен - евтин газ от "Газпром" няма да получим.

"Ние нямаме много избор - легенди са твърденията за ниските цени на руския газ. Договорът, ако решим да плащаме в рубли, е като да въведем условия да плащаме в левове. Цената се е променила. Това няма да е магическо решение, по което ще получим евтин газ за България. Трябва разумно решение, сигурно цените ще бъдат високи", прогнозира Калфин.

И призова да бъдат подпомогнати наистина нуждаещите се, а не всички. 

Бившият външен министър е убеден, че се спекулира с цените на горивата у нас.

"Международните цени са на равнището от преди войната. Тогава стои въпросът защо не са подобни и в бензиностанциите. Това отново насочва вниманието към огромните печалби, които се трупат", посочи Калфин.

И разкритикува помощта от 25 ст. за литър гориво, която е за всички, а не за най-нуждаещите се. По думите му тази мярка издува инфлацията като насърчава потреблението. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук