Днес е празник, но е и ден на гнева. Гневът на милиони работещи, които не получават достойно заплащане за своя труд. Гневът на милиони пенсионери, които са обречени на мизерия. Гневът на младите хора, които нямат перспектива за развитие. Гневни сме, защото бедността задушава България.

Хиляди и хиляди села и малки градове загиват, защото няма поминък, няма сигурност, няма бъдеще в тях. Младите и образованите бягат в големите градове и в чужбина. Училища остават без учители. Болници остават без лекари и медицински сестри. И вече трето десетилетие се въртим в този омагоьосън кръг.

В предизборната кампания и десни, и патриоти се надпреварваха да дават социални обещания. Щедро обещаваха високи пенсии и заплати. Но когато се докоснаха властта стана ясно, че нищо от това не смятат да изпълнят, поне не преди края на мандата им. Нещо повече - вече е факт драстичното увеличение на цените на газа, водата и парното. Но не са предвидени никакви компесаторни механизми, дори за най-бедните. Има само цинизъм и високомерие.

И понеже знаят, че оттук нататък въпросите ще са много и нелицеприятни, а отговорите трудни, побързаха да наложат информационно затъмние върху работата на министрите и депутатите. Няма да има блиц-контрол в Народното събрание. Няма да има излъчване на парламентарния контрол по БНТ 1.

От кого ще се криете, господа управляващи? От тези, които Ви плащат заплатите. Чийто представители трябва да бъдете. Чиято съдба Вие ще решавате.

Ето защо в деня на труда ние социалистите високо и ясно заявяваме: Ще продължим да се борим за правата на хората на труда – справедливи доходи, редовно изплащане на заплатите, нормални и здравословни условия на работа. Ще продължим да се борим за оцеляването на българските производители. Ще продължим да се борим за силна икономика и просперираща индустрия. Ще продължим да се борим за това България да не бъде най-бедната страна в Европейския съюз.

Сила и увереност за това ни дава подкрепата, която получихме на парламентарните избори от почти един милион българи. Един милион българи, които поискаха промяната. Промяната, за която ние от „БСП за България“ ще продължим да работим за да стане реалност.

Посоката е правилна, но пътят няма да бъде нито кратък и нито лесен. И ние сме готови да го извървим, заедно с Вас.

Целта си заслужава! Достоен живот в демократична, правова и суверенна България!

Честит празник!