Цецка Цачева и Румен Радев за първи път се сблъскаха в телевизионен дебат. Част от дискусията по проблемите във външната политика бе и позицията на България спрямо Турция, ЕС и бежанците.
Първото разминаване бе по темата за връщането на гюленистите в Турция.

"Не са спазени условията, критериите и аз подкрепям такава позиция на европейските власти, посочи Цачева в ефира ба bTV. Преди всичко Националния интерес или хората. По думите на Цачева върховенството на закона не позволява това да бъде разделено.

Според думите на Радев проблемът е, че България продължава да губи суверенитет. „Вижте как реагират другите държава. Никой не бърза да върне хора, чиято съдба не е известна. Това ме навежда на мисълта, че има някаква зависимост от Ердоган”, посочи той.. 

Цачева обаче контрира като директно попита Радев дали подкрепя диалога, който се води с Турция. Според кандидата на БСП ние се движим в правилен път.

„Трябва да има консолидирана политика, но не трябва да се забравя, че България има ангажименти в ЕС и НАТО. Едно много трудно, много спорно споразумение бе подписано с Турция, посочи Цачева.

По думите на Радев обаче ролята на премиера Борисов като совалка между ЕС и Турция е била обезсмислена.

„Не може да има компромиси за различните държави, те са различни и никога представител на Българска държава не е работил за това”, каза Цачева

Борисов предложи за част от турските граждани да има такова пътуване. Няма значение какви са „, уточни Радев на възражението на Цачева, че това е плюс за бизнеса.

Двамата говориха и по темата кой трябва да охранява българското небе, като мненията им се различаваха.
Пръв започна Радев. „Разбира се, че може и трябва ние да пазим. Наши летци и срещу заплашване”. Каза той. Според кандидат-президентът на ГЕРБ обаче може да използваме и помощ. „Модерна армия, наша армия, която в синхрон с партньорките служби от НАТО. А защо не да мислим за обща европейска армия”, каза тя.



 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!