Кандидатът за кмет на Пазарджик инж. Иван Панайотов оповести на пресконференция управленската си програма в областта на градоустройството.

„Градоустройството заедно с бюджета са визитните картички на едно управление. И тук както и при бюджета имаме една характерна философия и практика на досегашната управа на Пазарджик. Философията е - хаос, никакви правила и контрол, никаква прозрачност. Практиката – усвояване на ресурс, от близки до кмета фирми“, каза Панайотов.

По думите му  за разлика от Брюксел в Пазарджик не може да се види никъде общия устройствен план на града. Не могат да го видят нито хората, нито евентуални инвеститори, за да могат да планират своите намерения. В тази сфера липсват правила и контрол.

“Някой може ли да каже чрез спазването на какви правила една идея за триетажен паркинг се превърна в кафене? Очевидно това няма как да стане по общите правила на законите и разпоредбите. Може да стане само по измислените правила на кмета и фирмите около него”, допълни кандидатът за кмет на Пазарджик.

Следващият коментиран проблем бе за паркирането в областният център. Оказва се, че сегашната управа  не следи предвидената по ЗУТ и наредбите към него осигуреност на парко место при ново строителство.

Няма приет  генерален план за организация на движението. Типичният пример за хаос е „Синята зона“. Проблемът с паркирането  ще се реши с приемането на  генералния план.

„В допълнение към това, всяко населено място трябва да има схема за преместваеми съоръжения. Схема която да отразява отново стратегическата визия и идея за това как трябва да изглеждат и за какво трябва да служат съответните общи пространства. При наличието на такава схема централната ни пешаходна зона може да стане по-добра от  Капана в Пловдив“, каза още Иван Панайотов и допълни:

Ние не даваме обещания, а предлагаме решения. Предлагаме вместо хаос – стратегическо планиране, вслушване в експертите и гражданите, стриктно спазване на правилата и постоянен контрол. Като има правила лесно се работи, а нас работа ни чака. И прозрачност – решенията трябва да се вземат пред очите на всички. И след това тези решения да се обясняват на хората. Като се носи съответната отговорност”.  

Първите решения, които ще вземе Панайотов са проектиране и  изграждане на Западен околовръстен път с подкрепата на правителството;

проектиране и в последствие изпълнение на  локални платна по важните направления  Пазарджик -  Пловдив и в посока магистрала Тракия; ремонт на ВиК мрежата чрез поетапно изграждане и подмяна на канализационни и водопроводни система в различни зони – със собствени средства и от ПУДОС;  

90% от незаконните сгради ще бъдат признати за търпими с цел включването на обитателите им  като редовни абонати към ВиК и електроснабдителното дружество;

спешно ще се направи  почистване на коритата на реките Марица, Тополница и Луда Яна.

Да благодарим на Господ, че от 2005 г. няма бедствена ситуация, защото с това отношение към сигурността на коритата щяхме да берем ядове”, каза в заключение Панайотов.

Като експерти в изготвянето на програмата в частта „градоустройство“ говориха инж. Валери Вълков и кандидатът за общински съветник от гражданската квота арх. Даниел Мирчев. Те изнесоха редица факти, подкрепящи  тезите изнесени от Иван Панайотов.