"България има нужда от ДПС и то ДПС във властта, за да може да има сигурност в страната и стабилност в тези тревожни времена и да преодоляваме кризата".

Това заяви лидерът на Движението Мустафа Карадайъ пред журналисти в Кърджали. Думите му бяха продължение на решенията по последния Централен съвет на партията, който очерта преди дни позициите на ДПС за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Призовавам всички структури на ДПС много сериозно и отговорно да се отнесат към тези изборите, защото България има нужда от ДПС. България има нужда от Движението за прави и свободи дори и във властта, за да има сигурност и стабилност, за да има преодоляване на кризите в България, категоричен бе тогава Мустафа Карадайъ.

Централният съвет на ДПС определи критериите за номинации на кандидат-депутати и процедурните правила за издигането им. Те са:

избираема личност с обществен авторитет

която споделя идеите на ДПС и идеите на либерализма.

ДПС ще се яви самостоятелно на изборите, реши Централният съвет на партията. Той определи състава на Централния изборен щаб, който се оглавява от председателя Карадайъ.

ДПС, чиято основна философия е заедността, тръгва на избори с няколко основни послания. Възстановяване на диалога между институциите и на нормалността в политиката е основна цел на ДПС.

Движението ще работи за ценностно, хомогенно и категорично евроатлантическо парламентарно мнозинство и управление, което да гарантира продоволствена и енергийна сигурност и независимост.

Има теми, при които няма власт и опозиция, а гарантиране на сигурността и бъдещето на държавата, подчерта лидерът на ДПС.

От 2016 г. ДПС на висок глас призовава за нормалност в политиката като много точно и ясно сме дефинирали какво разбираме под понятието нормалност. В доклада на конференцията ни от 2016 основен призив бе възстановяване на нормалността. След това в няколко предизборни кампании мотото ни беше да възстановим демокрацията и държавността, припомни лидерът на ДПС.

Омразата, разделението, противопоставянето и реваншизмът не могат и не бива да бъдат инструменти за правене на политика, политиците трябва да обединяват, а не да разделят, категоричен бе той. Карадайъ коментира опитите на БСП и "Продължаваме промяната" да пришият Движението към ГЕРБ и коментира:

"Давали сме оценка на модела ГЕРБ. В някакъв момент се появиха едни случайни субекти, самонарекоха се "Промяна" и казаха: Ние променяме модела ГЕРБ и тъй като нямат ценностна база, нямат визия за развитие на страната, а и видяхме тяхната управленска немощ, добавиха ДПС. Много ми е любопитно някой да дефинира какво точно се има предвид под понятието модела на управление ГЕРБ - ДПС.".

"Ние с ГЕРБ не сме имали коалиция, не сме участвали в управлението на страната

Напротив - тези, които дойдоха по модела "Стани да седна" продължават същия модел ГЕРБ на рушене на демокрацията и на лъжи включително по адрес на ДПС.", каза Мустафа Карадайъ.

Досега имаше власт, която не се занимаваше с проблемите на хората и бизнеса. Затова ние, макар и в опозиция, направихме срещи с бизнеса, за да чуем проблемите им и да осигурим решението им, гарантирайки стабилност и сигурност за нашите деца и внуци, каза Карадайъ.

Той припомни, че когато Движението бе във властта икономическите показатели за този период бяха най-добрите в целия 32-годишен преход. Затова дори когато сме в опозиция се опитваме да влияем, както бе при съставянето на бюджета. Направихме така, че той да бъде в подкрепа на хората и бизнеса, заяви още Мустафа Карадайъ.

И подчерта: "Нужна ни е общата енергия и общата сила на обществото. Няма прогрес в разделеното общество. Прогрес има в консолидираното общество. В тези трудни моменти трябва да обединяваме.".

Нов голям приоритет към програмата си изтъкна ДПС

в последната седмица. Той е опазване и развитие на културно-историческото наследство, както и превръщането му в ресурс за развитие.

Този акцент в работата на Движението бе поставен още по време на кампанията на Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова за президент и вицепрезидент на България. Движението гледа на културно-историческото наследство като на ресурс за развитие на общините чрез нов тласък на туризма.

Нещо повече ДПС гледа на културно-историческото наследство като връзката на България с Европа. То е Кодът на обединението, заяви Мустафа Карадайъ по време на дискусията "Бранд "Родопи" - новата визитна картичка на Кърджали и Региона", която се проведе в Кърджали.

Културното наследство е основа за икономически просперитет, но същевременно то изисква последователна европейска и национална политика, отговорни политически решения на всички нива на управление, гарантирано финансиране и система за квалификация както на работниците в сферата на културата, така и на нивото на общото образование за изграждане на културна грамотност, подчерта Карадайъ.

Като председател на национално отговорната партия Движение за права и свободи, като европейски политик нося отговорност и за националната и за европейската политика, за политиката на обединена Европа.

Политиката, която се основава на единството в многообразието. Като че ли е създадена в Родопите, където Заедността е норма, където само обединението пред силата на природата дава бъдеще на хората, подчерта Карадайъ.

От столицата на Родопите той се обърна като европейски политик към обединена Европа и заяви: "Ние познаваме Заедността, ние я отстояваме, ние я браним, ние я превърнахме в норма на политическото ни битие, защото се учим от тези, които ни дават политическото си доверие.".

За Движението за права и свободи толерантността е необходимост, единението е норма, Заедността е условие за бъдещо развитие. Точно на нея, на Заедността се основава Българският етнически модел - европейски по своята философия, съвременен със своите мерки и принадлежащ на бъдещето с възможностите, които дава за развитие на обединена и все още опитваща се да преодолее различията Европа, подчерта лидерът на ДПС.

Той бе категоричен, че не случайно дори, когато говорим за зеленото бъдеще на Европа се обръщаме и към културното наследство, намираме неговото място в плановете и обществената среда на модерните градове и малки населени места, черпим опит от запазените в архиви и библиотеки документи за забравени, но природосъобразни технологии, пренасяме музейните сбирки и библиотечни колекции в откритите пространства, дигитализираме артефакти, експонати, ръкописи и старопечатни книги, фотографии и документи.

Културното наследство може да бъде основа за културен туризъм. Но само ако представя пълното многообразие в неговото единство, баланс и цялост. Иначе остава неразбрано за чужденеца, който е крайно чувствителен за неверния тон, фалшивата нотка и неискрените думи.

Осъзнаването на многообразието на културното наследство

е в основата на неговото познаване и пропагандиране или за превръщането му в туристически продукт, каза Карадайъ. И формулира още един приоритет на ДПС.

Нужна ни е грамотност: културна - за да пребъде културата ни, да останат живи легендите, митовете и преданията; историческа - историята в нейната фактологическа цялост, такава каквато е, без идеологизация и хибридизация; и грамотност, която да ни дава познавателната увереност да различаваме легендите и митовете от историята или обратното - да разграничим историята от легендите и митовете, каза лидерът на Движението, допълвайки, че осъзнава политическата отговорност за културното наследство и на национално, и на европейско ниво.

Ние, в ДПС, градим политическите си послания на Заедността, предадена ни от културното наследство, но и осъзнаваме своята отговорност за неговото опазване, експониране, дигитализиране, категоричен е Карадайъ.