Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отговаря на въпроси на Илиана Беновска след заседание на ЦС на ДПС от 16-ти май 2021 г.
 
Илиана Беновска: Кое е новото, което разисквахте днес и ще ревизирате ли позицията си към БСП и ГЕРБ, защото се вижда, че трите консервативни, исторически партии ще бъдете погълнати от „мутрите“ в политиката, новите лица така да ги нарека?
 
Мустафа Карадайъ: Това е Ваша оценка! Днес проведохме първото ни присъствено заседание на Централния съвет откакто я има пандемията. Днешното заседание беше и първото ни заседание след проведените избори на 4-ти април и може би последното преди предстоящите избори на 11-ти юли.

Оценката е, че ДПС е постигнало много добър резултат на изминалите избори на 4-ти април. На базата на тази оценка ние взехме необходимите решения във връзка с провеждането на предстоящите избори, а те са – минимални корекции в листите, листите ни ще бъдат същите. Кампанията ни ще бъде сходна с изминалите избори, оценката и за кампанията ни беше добра. Така че с днешните решения отиваме към предстоящите избори.
 
Илиана Беновска: Преди изборите ДПС искаше оставката освен на Бойко Борисов и тази на президента Радев. Нещо променя ли се в позицията ви за президента Радев? И пак Ви питам – в името на този ценностен диалог вие ще ревизирате ли отношенията си с БСП и ГЕРБ, за да имате наистина подкрепа за ценностни за България политики?
 
Мустафа Карадайъ: В каква връзка да ревизираме нашите отношения с БСП и ГЕРБ? На въпроса Ви отговарям с въпрос, нашият призив за нормалност в политиката и диалог между политическите партии, в 44-то Народно събрание ние положихме много усилия за този диалог, включително с ГЕРБ, включително с БСП.

От тази гледна точка, ако сме имали съответно отношение в конкретен момент за липса на нормалност в политиката, тази оценка ни е била ясна и категорична оценка за отказа от нормалност да речем на други политически партии. Тази оценка обаче в момента видяхме избирателите на 4-ти април потвърдиха тази оценка. Избирателите на 4-ти април гласуваха за промяната. Ние разбираме промяната като промяна на модела за правене на политика.
 
Илиана Беновска: Към президента Радев променихте ли позицията си, или още му искате оставката?
 
Мустафа Карадайъ: Тази оставка е искана в един конкретен момент, в една конкретна ситуация, за едни конкретни събития, които се случваха и ще Ви припомня какви бяха събитията, защото явно за Вас е много важно ...
 
Илиана Беновска: Не само за мен!
 
Мустафа Карадайъ: И може би се опитвате избирателно да пропуснете една част от политическите факти на терена към събитията, които са се случили тогава. Ние непрекъснато сме казвали, че войната между институциите ще доведе страната до политическа криза.

И когато институциите воюват, ние сме аргументирали нашата позиция много ясно и категорично в наша декларация, че нито една от страните в реваншистката барикада не трябва да се чувства нито като победител, нито като жертва. И тази поискана оставка е била с цел да се постигне нормалност в политиката и да спре войната между институциите. Ако очаквате да направя анализ на някоя наша декларация отпреди една година, ще направим такъв разбор, такъв анализ може би насаме.
 
Илиана Беновска: Може и публично!