Провалът на сегашното управление е неизбежен. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията.

"Оценката за скандалите в страната, е че провалът на сегашното управление е неизбежен. Демокрацията е заплашена, стабилността на страната е под заплаха, това е наша отговорност. Ние сме длъжни да защитим демокрацията в името на българските граждани“, допълни Карадайъ. 

Той коментира и идеята за премахване на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. По думите му изборните правила отново се променят в последния момент. "Държавата абдикира от задължението си да осигури честни и прозрачни избори.

Вместо държавата да закупи, осигури сигурността и сертификация на машините, управляващите необосновано предлагат отмяна на машинното гласуване. Ние сме не само за машинно гласуване, но и за машинно преброяване на гласовете. Това ще премахне субективния фактор.

Призоваваме всички партии, държавни органи и институции да бъдат във висотата на своите правомощия и да гарантират честни избори“, каза още председателят на ДПС.

"Убедени сме, че при машинно гласуване няма да има сгрешени бюлетини, а недействителните гласове ще бъдат минимизирани. Ние предлагаме две неща – машинно гласуване, машините да са собственост на държавата, софтуерът да бъде изработен от държавна фирма, съхранението и охраната да бъде осигурено от държавата и одитът и организацията да бъде от държавен орган“, поясни той. 

Относно целите на ДПС за местните избори, Мустафа Карадайъ подчерта, че за тях е важно да запазят влиянието, което имат в местната власт, ако може и да го разширят. "Направихме анализ на резултатите на европейските избори и на обществено-политическата обстановка в страната, състоянието на структурите ни.

Приехме решение, свързано с предстоящите местни избори и избрахме критерии и процедури за кандидати за общински съветници и кметове", посочи той.

"Анализът обхвана и икономическото състояние на страната, липсата на реформи и състоянието на правата и свободите и здравеопазването“, уточни председателят на ДПС. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ