Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ осъди инцидента в Асеновград в декларация от парламентарната трибуна. Както и вчера пред Канал 3, Карадайъ предупреди, че за да се преборим с агресията, трябва да изкореним предпоставките, които създават такъв модел на поведение.

Той отново разкритикува насаждането на езика на омразата и толерирането на хора, които публично я демонстрират, включително с агресивно поведение, като не скри, че има предвид крайните националисти.

"Налагането на езика на омразата, насаждането на омраза, официализирането на омразата е на път да създаде проблем на демокрацията в страната ни. И не само. Симптомите са повече от тревожни, посочи лидерът на ДПС. "Пожар не се гаси с бензин!", цитира популярната мъдрост Карадайъ и не скри, че визира поведението на вицепремиера Валери Симеонов спрямо ромите. "Ще посоча само няколко заглавия в медии:

„Вицепремиерът Валери Симеонов отложи тристранка, за да се разправя с циганите в Асеновград“, „Симеонов: Да търсят къща по къща биячите в Асеновград“ и др.

Пак от медиите – „Държавните органи имат пълната политическа подкрепа да издирят биячите в Асеновград къща по къща в циганския квартал – никакви компромиси“, написа в туитър вицепремиерът Валери Симеонов.“

„В рамките на това управление има и ще продължава да има по-различен подход към междуетническите проблеми. Това каза Симеонов по време на срещата с протестиращите граждани в Асеновград.“

„Той обясни, че инцидентът в района на язовир „40-те извора“ е възникнал на битова основа, но е прераснал в етническо противопоставяне.“ – това също е цитат от медиите.

Независимо от предупрежденията от наша страна, наблюдаваме неглижиране на проблема с агресията като цяло в обществото, за проявите и актовете на омраза и етническо противопоставяне. Няма да се откажем да поставяме проблема за решаване, искаме и дебати по тези въпроси както в нашия Парламент, така и в Европейския парламент. Не трябва да пропиляваме шанса си след 28 години мирен преход да захвърлим постигнатото и да пренебрегнем една работеща уникална формула, получила и международно признание – Българският етнически модел", посочи Карадайъ. И декларира, че ДПС иска да заяви разбиране към държавните органи, които трябва спокойно и професионално да си свършат работата, но без да допускат политическа намеса.