Аз лично бих предоставил всяка помощ на Украйна. Това каза в предаването „Лице в лице“ регионалният министър Гроздан Караджов.

Гроздан Караджов заяви, че познава само кандидата на ИТН - Любомир Каримански. По думите му той е изключително способен и много добър финансист.

„Човек, който според мен, е честен и почтен. Това е решение на Народното събрание. Аз не съм депутат и моето мнение едва ли би се взело предвид, дори да го изкажа. Това е решение на прагматизъм. Няколко решения са взети с гласове на опозицията, например за зеления сертификат. Парламентът е гласът на народа. В крайна сметка парламентът решава. Министрите сме само избраници на този парламент“, обясни той.

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Караджов посочи, че управляващите трябва да се съобразят със страховете на българския народ.

„Той се страхува войната да не се пренесе в границите на България. Към тези чувства трябва да се подходи с уважение. Изобщо не трябваше да се стига до дилемата дали оръжие, или хуманитарна помощ.

Русия просто не трябваше да извършва тази агресия срещу суверенна държава. Днес е Украйна, утре може да бъдем и ние. В момента бих заложил на хуманитарна помощ. Не смятам, че в момента придържайки се към по-умерена подкрепа, предаваме някого. Украйна има нужда както от хуманитарна, така и от военна помощ“, заяви той.

Караджов допълни, че той лично би предоставил всяка помощ, но ако се изпраща военно оборудване, подобно решение трябва да бъде взето от Народното събрание.

„Смятам, че до момента реагираме адекватно на кризите. До момента не съм видял нещо да спъва моята работа или тази на колегите. Спъват ни множеството кризи“, коментира още министърът.

Отношенията правителство-президент

„Президентът е на мястото си да критикува правителството, за това е призван по Конституция“, посочи Гроздан Караджов.

По думите му самият той продължава да работи с кадри, които са били в регионалното министерство и по времето на служебното правителство.

„Едните не издържаха и сами ми предложиха оставките си. Други освободих, защото някои се провалиха доста звучно. В чекмеджето на един от служителите намерихме необработени сертификати, документи за извършена работа по текущ ремонт и поддръжка за 140 милиона лева от 2021 г. Имаше и още няколко забележки по неговата работа, но това вече тотално изплиска чашата. Не че нещо се е случило счетоводно, въпросът е, че не си е свършил работата“, даде пример Караджов.

Кога ще бъдат изплатени парите на Автомагистрали „Черно море“?

„Между момента, в който изразихме политическа воля да разплатим една немалка част, малко над половината от средствата, които се дължат по тези договори, при приготвянето на документите се мина през няколко варианта, които закъсаха на техническо и юридическо ниво. Утре в 14.00 ч. е финалната среща, на която ще вземем окончателното решение. Извинявам се на хората. Въпреки че сме работили почти денонощно, хората са недоволни“, посочи той.

„Надявам се, че утре ще имам възможност да направя конкретно съобщение със срок, когато вече се знае точно кога ще бъдат изплатени парите“, посочи той.Караджов гарантира, че парите ще бъдат изплатени.