Ако измерителят за спокойствие би бил да се случи второ КТБ, и с двамата съм спокоен. Познавам само Каримански. Той е сериозен и като финансист, и като морален човек. Просто го познавам.

Последните 6 месеца се запознах с него и съм имал неща, които сме работили с него. В сряда ще бъдат на изслушване на бюджетната комисия. С него се работи лесно. Морален човек е, никога не би допуснал второ КТБ. 

Това заяви инфраструктурният министър Гроздан Караджов в ефира на Нова тв, коментирайки въпроса, дали коалицията има един или двама кандидати за шеф на БНБ. 

"Важно е да е добър професионалист. Да е стабилен като характер. Да не може някой да му дърпа конците. Той трябва да прояви твърдост, още когато се зародят признаци на ведно ново КТБ. Те какви са? Когато банката дава повече пари без обезпечения и няма провизии", каза Караджов, коментирайки кандидатурата на Каримански. 

Министърът на ИТН коментира и казуса, дали ще бъде проблем за партията, ако Каримански бъде избран с гласовете включително и на ДПС.  

"В случая има двама кандидати. Приемам го като съревнование. Единната кандидатура, тя носи политическото послание, към което вие ме навеждате, че една стабилна коалиция излъчва един кандидат. Аз бих казал, че една стабилна коалиция може да излъчи двама и трима кандидати. И като станат двама започва състезанието. Мисля, че ще има депутати от различни цветове, които ще гласуват и за единия и за другия", каза той. 

На Караджов му бе припомнен и критичния му пост по адрес на ДПС и усилията им да съставя закон, който да не допусне появата на второ КТБ. Тогава министърът каза на ДПС "да не пише учебник за фалиране на банки". 

"Няма връзка между тези две неща. Случаят е въпрос на съревнование. Те наистина участваха в бутането на КТБ, и в изграждането на КТБ. Спомням си колко ги беше жегнал моя пост, това е истината. Надявам се, че след тази случка всички са си извадили изводите", коментира той. 

"Нека да видим тези гласове ще са решаващи. Ако толкова елементарно се разделят гласовете, тогава въпросът ви би имал някакво основание. Но аз смятам, че много депутати ще подкрепят и двамата кандидати. И двамата са добри.

Идеята ви на въпроса е, че ДПС ще реши кои да е кандидата, според мен, не отговаря на действителността. В парламента има хора, които подкрепят и двата кандидати, и това ще си проличи при гласуването", каза още той.  

Караджов коментира и казуса с предоставянето на военна помощ на Украйна. 

"Народното събрание може да прецени, дали да се даде оръжие на Украйна. Не съм получавал инструкции от ИТН какво да ми е мнението по въпроса. Като ми предложиха поста Слави ми каза да правя всичко, което трябва да се прави, тоест да действам по съвест. Мнението ми е предвидимо и морално устойчиво, и правилно, че ние трябва да помогнем по всеки един начин, по който Украйна поиска от нас", каза той