В тежки моменти има два вида политици – тези, които правят нещо, и тези, които само критикуват. Историята се пише от тези, които правят нещо. Дори да сбъркат някъде, изправят се и продължават да го правят.


Чух много критики, заяви министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова тв по повод думите на президента, че българите умират заради хаоса в управлението на кризата.

Според него, когато имаш правителство, което прави нещо, което в първата част се е справило отлично, което сега е събрало екип от специалисти и се предлагат мерки, е разбираемо от другата страна да чуваш „заклинания”.

Вицепремиерът смята, че когато се отправят критики, трябва да се предлагат и алтернативни решения, а не само да се приказват „приказки с цел политически дивиденти с оглед на предстоящите избори”.

„С мерките, които има държавата, прави и взе доста мерки, с които да подпомогне бизнеса, хората с ниски доходи. Според мен ваучерите за туризъм трябваше да обхване повече хора, но мерки се взимат. „Всеки си простира краката според чергата”.

Да даваме за пример Германия някакси не е адекватно. Според мен, в ситуацията, в която се намираме, страната направи немалко”, добави Каракачанов.

Той изрази мнение, че усещането за хаос е породено от политическите разногласия.

„Когато има разделение в обществото, политиците не трябва да наливат бензин в огъня, за да трупат евтини дивиденти,  а би следвало да седнат на една маса и да обсъждат. Някои от моите коалиционни партньори не искат да седнат с опозицията, тя няма интерес да сяда с управляващите. Извинявайте, но така не се прави държава", категоричен бе Каракачанов.

Според него нещата не бива да продължават по този начин.

"Няма държава в света, която да е просперирала, когато обществото умишлено се разделя и противопоставя. Не искам да ми раздават акъл. Искам да излязат и да предложат. Ние го виждаме по един начин. Хайде да излезем и да го дебатираме публично. Каня ги на диалог в полза на хората.

Докато политиците разделяха нацията на враждуващи лагери, българската нация стана най-бързо топящата се. Докъде трябва да стигнем, за да разберем, че така не може повече", добави той.

Красимир Каракачанов похвали ген. Мутафчийски и сподели, че той го е предложил за началник на ВМА.  "Той е един изключително интелигентен човек. Той беше употребен в полза на обществото, но не мисля, че беше злоупотребено. Имаше спекулации, че това било трамплин за влизане в политиката. Този човек си свърши работата перфектно", каза Каракачанов. 

Министърът на отбраната не пожела да отговори дали някой се е изплашил от възможността ген. Мутафчийски да влезе в политиката. "Това е ролята на българския военен. Неговата роля е да служи и да пази обществото", заключи той.