Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че е оптимист, че няма да има проблем пленарната зала да подкрепи проектите за нов тип боен самолет и основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада.

Днес парламентарната комисия по отбрана подкрепи проекторешението за приемане на проектите с 12 гласа "за", без против и с шестима въздържали се. Проекторешението трябва да мине през още една комисия - тази по бюджет и финанси. Очакваме до края на юни проекторешението да бъде обсъдено в пленарна зала, каза председателят на комисията по отбрана Константин Попов.

"Оптимисти сме, защото националната сигурност от време на време става "дъвка", но, когато в пленарна зала всеки трябва да си даде гласа за това дали да модернизираме българската армия, дали да имаме нов тип бойни самолет, нови бронирани машини, едва ли ще има толкова колеги, които да гласуват против", коментира Каракачанов, цитиран от Канал 3. 

"В края на краищата разчитам на чувството за национална отговорност на всички народни представители, всичко друго е дребен политически пиар, допълни той. Нашата амбиция е за повечето от трите проекта да сключим договор до края на тази година", отбеляза министърът.

Той уточни, че третият проект за кораба е минал вече на Съвет по отбрана и трябва да влезе за междуведомствено съгласуване.

Ген. Цанко Стойков, командир на ВВС, посочи, че във ВВС е създадена организация по актуализиране на модела за оценка на различните алтернативи. Ще имаме достатъчно добър модел за оценка и анализ на всички оферти, които ще бъдат изпратени, увери той.