Хубав празник е днес - Илинден. Както виждате в Македония е официален празник, у нас не е, но на много места се чества. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов от Скопие в ефира на Нова телевизия.
Запитан имаше ли среща между Борисов и Груевски, той заяви: "Срещата беше на 4 очи, понеже те се познават с Борисов. Тя е протоколна дотолкова, доколкото той, като иде в друга страна, се вижда с президент, министър председател и с опозицията, това е нормално. Ако не ме лъже паметта, бащата на Груевски е етнически българин и така признава, че се чувства. Това е странно, че ти си такъв, а синът ти е от опозицията".

"Понеже споменахте за тържество на гроба на Гоце Делчев, ще го цитирам в писмо до друг революционер: "Кольо, разделенията не трябва да те плашат. Какво да правим, че сме българи и страдаме от болестта - колкото капи, толкова и капитани", добави лидерът на ВМРО.

"Договорът между България и Македония според мен изчиства всички рецидиви от глупавата политика за противопоставяне и търсене на проблеми вместо за общо бъдеще", каза Каракачанов.

"Проблемът отдавна е решен, защото всяка година около 1000 македонски младежи учат в български заведения. Всеки 4-ти гражданин на България произходът му е от македонските земи. Колко македонци пък годишно искат българско гражданство?", запита той.

"Всички българи трябва да познават историята си. Ако започнем да ги изпитваме българските младежи ще видим, че и те не познават историята си. Всеки българин ли е роден патриот", изтъкна Каракачанов.

"Няма защо да си делим Гоце Делчев - той е герой на един народ. Той или Даме Груев и много от паметниците в Скопие, ако човек прочете какво са написали, ще разбере, че няма какво да делим. Какво да му бъркаме кокалите на Делчев, като той сам е написал какъв е и е избрал своя път", заяви лидерът на ВМРО.

"Борисов е много прав, че договорът, който българите сме готови отдавна да подпишем, понеже нямаме комплекси, се дължи до голяма степен на куража на македонския премиер", заключи той.