Успешната интеграция на ромите в обществото е възможна само ако те получат нужното образование и им бъдат създадени трудови навици. Това мнение изрази вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред БНР. Според него най-важното е да се спре да се втълпява на циганите, че имат само права.

Те трябва да разберат, че имат и задължения към българската държава, отсече той.

Изказването му е по повод предложената концепция за интеграция на ромите, която предизвика противоречиви реакции в парламента.

Каракачанов категорично отрече концепцията му да е свързана с предстоящите избори. Той обясни, че се е решил на подобна стъпка след побоя на командос във Войводиново.

Видяхте кога казах, че ще го направя - когато ми преля чашата на търпението, след като пребиха един човек.

Вицепремиерът изтъкна, че от години говори за проблема с гетата и това не е просто предизборна кампания.

"Всяка година в България има избори. Да не правим нищо, защото има избори ли?", риторично попита той.

Каракачанов: Не може да има циганска държава в България през 21 век! 

Според него проблемът с ромите и гетата става все по-сериозен и скоро ще ескалира. По думи на Каракачанов за 25 години процентът на несоциализираните представители на ромите се е увеличил многократно.

Той обясни, че възнамерява след 10-тина дни да внесе концепцията за гласуване в Министерския съвет, след като тя бъде детайлно отработена с ресорните министри в съответната област - образованието, социалната политика, регионалното развитие, правосъдието и вътрешните работи.

"Предишните концепции предлагаха наливане само на едни пари и даване на извънредни права. Ефектът от тях какъв е? През 2013 г. малолетните майки бяха 843, през 2017 г. те са 3200. Къде виждате интеграцията?", запита вицепремиерът и допълни, че въпреки изхарчените милиарди се е увеличил процентът както на неграмотността, така и на престъпността. По тази причина и нетърпимостта в обществото не престава да расте.

По отношение на ситуацията в "Обединени патриоти" Каракачанов увери, че проблемите не са свързани с изборите, а са започнали още от миналата година.