Днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие специалния представител на Република Северна Македония за България професор Владо Бучковски, бивш премиер на СРМ, в първия ден от неговото посещение в нашата страна.  

На срещата, продължила един час, проф. Бучковски изрази становището на македонската страна, че диалогът между двете съседни държави трябва да продължи и именно чрез диалог да се върви към възстановяване на доверието. Според него, приятелският тон в двустранните разговори е единственият начин за постигането на разбирателство.

Българският вицепремиер изрази своето задоволство от изразеното от македонската страна желание за диалог и за възстановяване на доверието.

Същевременно Красимир Каракачанов изрази недоумението на огромната част от българското общество към продължаващата антибългарска риторика от страна на редица медии и политици в РСМ.

След повече от 30 години системна подкрепа за Македония от страна на България, намерила конкретен израз в дипломатическа, финансова и военнотехническа подкрепа, българският народ недоумява защо се води такава ожесточена антибългарска кампания срещу една приятелска страна, посочи Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът подчерта, че българският народ няма да приеме никакъв компромис нито с историческите факти и с общата история на България и Македония до 1944 година, нито с кръвта  на над 200 000 души, загинали не като окупатори, а за свободата на своите братя в Македония.

Красимир Каракачанов подчерта също необходимостта от спиране на езика на омразата спрямо България, като напомни, че от десетилетия образователната система на Скопие насажда омраза към България, българския народ и всичко българско.

България няма претенции как се самоопределя една част от македонското общество, но това самоопределяне не може да става за сметка на присвояване на части от българската история и идентичност, посочи българският вицепремиер.

Той изрично напомни, че в РСМ има и немалко хора, които определят себе си като българи, а езика си като български и това тяхно право не може да бъде отричано и потискано.