„Да се стимулира грамотната раждаемост и работещите семейства, това беше решено на коалиционен съвет - да бъде махнат имущественият ценз, за да може и тези, които получават нормални доходи, да получават надбавки. Tова вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по темата за промените при детските надбавки.

"Практиката е крайно порочна, надбавки да се дават на семейства с ниски доходи и от това нещо виждаме бум на раждаемост в гетата. Години наред България финансира гетозираната и неграмотната раждаемост...

Нашата идея беше хората да усетят, че държавата не е мащеха за работещите и за грамотните хора. Това беше решение на правителството. В един момент група депутати от ГЕРБ решиха, че това не е справедливо... Ще настояваме да отпадне този ценз. Не да стимулираме гетоизираната раждаемост, а грамотната раждаемост“, коментира Каракачанов по БНР.

По думите му е глупост да разделяш обществото за пореден път, визирайки плана на ГЕРБ да насочи икономията от 205 млн. лева за по-високи заплати в МВР и месечни добавки на медиците. 

„Сега ще вземем парите от родителите и ще ги дадем на полицаите. И какво ще постигнем с това? Полицаите са хора с достойнство и отказаха да вземат тези пари. И ще настройваме едни българи срещу други. Това е несериозно като подход и е контрапродуктивно“. 

Вицепремиерът коментира темата „Северна Македония“: 

„България подкрепя членството на Северна Македония в Европейския съюз, но след като тя поеме съответните ангажименти по спорните въпроси. Когато това бъде решено, ще дадем съгласие за започване на конкретните преговори“. 

Той нарече „глупости на търкалета“ обвързването на спирането на Северна Македония към Европейския съюз с услуга за Русия: 

„Чия руска позиция обслужваме? На тези в Скопие, които 70 години имат идеология, разработена в Москва - за отделна македонска нация, която няма нищо общо с българите, и една практика и политика на Скопие през последните 30 години за отричане на българския характер на историята на географската област Македония, присвояване на български национални герои.

Всъщност Скопие провежда тази руско-коминтерновска политика. А България прави точно обратното... Не можеш да създаваш фалшива идентичност на базата на кражба на чужда история... Държавни служители, част от правителството на Северна Македония, са едни от най-агресивните и най-грозните плювачи срещу България.

Ако позволим това да продължи, в ЕС ще вкараме такъв огромен проблем, който ще касае не само нашата история, но и темата с националната ни сигурност, а ще създава и проблеми на самия Европейски съюз... Управляващите в Скопие си представят ЕС като СССР, в който имаше социалистически държави, които ако се сдърпат помежду си, тичат в Москва и там е арбитърът, който преценява.

ЕС обаче е от страни с едноправни и равноотговорни страни, когато има страна със забележки към друга, останалите се съобразяват“. 

Каракачанов коментира и коронакризата: 

„Хората масово продължават да не спазват мерките. Предпазването зависи и самото общество... Още лятото започнах да говоря, че е необходимо в тази ситуация политиците и институциите да си подадат ръка и да работят в полза на обществото. Нито от президента, нито от БСП съм чул нещо реално и конкретно. Ако казваш, че правителството ръси пари наляво и надясно, кажи как и къде точно да бъдат изръсени тези пари“.