Ситуацията в Сирия ескалира, напрежението в Босна и Херцеговина и Косово расте. Не искам да кажа, че сме пред война, но е хубаво подобни теми да се обсъждат. Такива теми при предишния президент не се обсъждаха, сега не е така.  Това заяви в ефира на "Лице в лице" министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.
"Изпълнителната власт, президентската институция и парламента е редно да излязат с една позиция по тези казуси", смята той. 

"Не сме викани да участваме в някаква коалиция за Сирия. Все пак НАТО нищо още не е решило. С нашата страна не са водени каквито и да е неофициални разговори да имаме готовност за нещо. Все пак, изказванията на Тръмп, са изказвания на държавен глава, не на държава. НАТО не е взимало никаква инициатива. Сигурно ще е нещо като в Ирак - коалиция на желаещите. Ако има такова нещо, смятам, че България трябва да е фактор, който да предлага инициативи на диалог", каза той. 

"Случаят "Скрипал" става все по-мъглив и неясен. Страната ни взе най-правилната позиция", смята министърът.

"Ние нямаме с какво да ударим Сирия. Ние нарязахме до 2003 година оръжието, с което можехме да ударим някого, под натиска на наши съюзници. Все пак се надявам да не се стига до военни удари. Нека мислим като нормални хора, не като политици. Твърдят се много неща, но не знаем още истината", каза той.

"Конфликтите в Близкия Изток започнаха през 2003 от Ирак, продължиха през Либия. От това нищо не се получи, големият потърпевш бе Европа, защото е залят от нелегални мигранти. Сега се финансира Турция, за да пази вълната от бежанци", завърши той.