Военният министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев участваха в днешното заседание на парламентарната комисия по отбрана.

На въпрос на депутата от ГЕРБ адмирал Пламен Манушев как се използват почивните бази и станции на министерството и защо има наредба, с която се забранява провеждането на мероприятия в събота и неделя, генерал Боцев обясни: "Разпоредил съм семинарите и всички работни съвещания да се провежда от понеделник до петък, през работно време. В противен случай се налага да се ангажира допълнително персонал".

Извънредно в БЛИЦ! Говорителката на Борисов показа сензационна СНИМКА на Каракачанов със синя каска: Така се идва на коалиционен съвет! 

Министър Каракачанов обясни, че много често семинарите насрочени за четвъртък и петък продължават и през уикенда. "Случвало се и семинар, насрочен за понеделник, да започне още в петък. Тази наредба няма за цел да ограничава почивките на военнослужещите, а има за цел да регулира служебните мероприятия. Трябва да има повече пот в боя и тренировките, а не на дансинга. Тук говорим за Българската армия и българските военнослужещи. Щом се прави работен семинар, това ще става в работно време".

Депутатите също така попитаха Каракачанов и генерал Боцев как стои въпроса с изхранването на Българската армия. "Обществената поръчка, обявена през август 2015 година, все още се обжалва", разкриха двамата. "Това е една дълга сага, която продължава вече трета година и ситуацията е сериозна", добавиха те.

Народните представители решиха да проведат закрито заседание на комисията, на което да бъде обсъден този проблем. Министър Каракачанов разкри още, че ще настоява за промени в действащото законодателство, за да може повече фирми да участват в обществените поръчки. "Говоря и за местни фирми. Не може средствата да бъдат съсредоточени в ръцете на една-две фирми. Тук говорим за 31 млн. лева. Няма да се съобразяваме апетитите на една или друга фирма. Аз искам българската войска да се храни", категоричен бе Каракачанов.

Генерал Боцев разкри, че се стига и до куриозни ситуации. "Много трудно се изхранват военнослужещите, когато са на учения извън поделенията. Същото важи и за чуждестранните военни, които участват в тези учения. Има проблем и трябва да търсим решение", завърши той.

Източник: Novini.bg