Служебна проверка във ВВС, която да установи дали командващият ген. Цанко Стойков е дал всички документи, поискани от КПКОНПИ за съпругата на президента Десислава Радева. Това е поискал вицепремиерът Красимир Каракачанов от началника на отбраната ген. Андрей Боцев, пише dir.bg.

Проверката трябва да даде яснота какво точно е искала комисията във връзка с назначението на Радева като пиар на ВВС и дали генералът е укрил документи.

Докато на ген. Стойков не бъде повдигнато обвинение, той остава командващ на ВВС, стана ясно от думите на Каракачанов.

Вицепремиерът подчерта важната роля на генерала при договарянето на сделката за самолетите F-16.

Припомняме, че преди дни прокуратурата разпространи запис от телефонен разговор, в който се смята, че участва действащ президент.

Аудио файлът е направен със специални разузнавателни средства (СРС). В него се чува гласът на държавния глава Румен Радев, който обсъжда с командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

Огласеният от пресцентъра на държавното обвинение запис е придружен от постановление за спиране на наказателно производство от 23 януари тази година. От документа не става ясно срещу кого е образувано разследването, но се уточнява, че СРС-та са прилагани спрямо Цанко Стойков.

ПРБ разкри защо Гешев пита за имунитета на президента и каква е връзката с Радева

Освен телефонния разговор между Радев и Стойков, прокуратурата разпространи още два записа. За тях може да се предположи, че са направени в кабинет. Обвинението уточнява единствено, че "най-вероятно" се водят между служители на военната авиация.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ