С решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов „Руската самолетостроителна корпорация МиГ“ е избрана за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. Решението от 6 март е публикувано на сайта на министерството, като в него се посочва, че то може да бъде обжалвано в 10-дневен срок пред Комисията за защита на конкуренцията. 
Ако няма обжалване, следва подписване на договор с „РСК МиГ“ по обществена поръчка чрез договаряне без публикуване на обявление, която стартира в началото на декември миналата година. Това можеше да стане и по-рано, но украинската „Укринмаш“ подаде жалба пред КЗК, която бе отхвърлена, информира БНР. 

В решението си министър Каракачанов посочва, че то се базира на утвърден доклад на комисия за разглеждане и оценка на офертата и провеждане на преговори. Както и че документите на „РСК МиГ“ съответстват на изискванията на възложителя.

Обществената поръчка е на прогнозна стойност почти 81,3 млн. лв., като периодът на договора за поддръжката на изтребителите е за 4-годишен период, т.е. до 2022 г. Според Ройтерс става дума за 15 машини МиГ-29.