Вицепремиерът и министър на отбраната на България Красимир Каракачанов по време на интервю за ТАСС засегна темата за плановете за модернизацията на армията на страната, информира "Фокус".
На въпрос как ще се развива сътрудничеството между България и Русия във военната сфера Каракачанов посочи, че съществуващата техника трябва да бъде поддържана в изправно състояние, но добави, че тя е остаряла. „Появиха се нови образци въоръжение, от които се нуждае и нашият флот, и нашата авиация, и нашата пехота“, подчерта той.

„Смятам, че техниката за флота и пехотата на България трябва да се произвежда самостоятелно, но самолети никога не сме правили и едва ли ще правим в бъдеще. А бойни кораби и бронирани машини ние можем и сме длъжни да произвеждаме сами, решавайки едновременно и проблемът за превъоръжаването на армията. Това е скъпо удоволствие, но ние трябва да платим, защото ситуацията по света е много неспокойна“, добави министърът. 

На въпрос дали идеята му в България да се въведе задължително военно обучение ще се осъществи Каракачанов посочи, че такова ще бъде организирано в училищата. „Ще решаваме въпроса и за доброволната служба в армията. По въпроса за въвеждането на наборна служба ни предстоят дискусии“, заяви той.