Следващите 8 самолети F-16 ще се договарят в рамките на следващия мандат. Това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по БНТ.

По думите му това щял да бъде този, който прецени българският народ на изборите. Каракачанов отново подчерта, че не е започнала процедура за придобиването им, а все още се чака предложение за оферти. 

Той припомни, че миналата седмица бе подписан договора за ремонт на танковете, а преди това бе сключен договор за два многофункционални кораба, както и два минни ловци. Всички ремонти по тези проекти ще бъдат извършвани в български предприятия, подчерта Каракачанов.

"Тази година армията не похарчи близо 370 мн. лв., които ни бяха по бюджет, за да бъдем адекватни към ситуацията", заяви военният министър.

"Направихме кампанията „Бъди войник“ само със средства на МО. Българинът идва на Балканите като войник, а не като бежанец", изтъкна Каракачанов.

По думите му няма държава в НАТО, която да е намалила разходите си за отбрана в пандемията.

Той коментира и въвеждането на доброволната казарма. По думите му остро реагирали хората, които не харесват нищо. Каракачанов добави, че ако хора, които отидат доброволци им хареса може да останат. "Това се прави, за да не се събират куцо, кьораво и сакато и да ги изпращаме на сигурна смърт, при необходимост", зави вицепремиерът.

Той коментира и предложенията на колегите му от ВМРО за "вечния длъжник". "Не е нормално, когато съм взел кредит моите наследници да го плащат цял живот.

За 10 години имаш механизмите да потърсиш задълженията, но ако ти не ги потърсиш след 10 години влиза давността и ти вече не можеш да ги тормозиш", каза Каракачанов.

"Ваксините пътуват, аз ще направя това, което каже ген. Мутафчийски, армията е най-слабо засегната от COVID-19.  Ако неговото мнение е да се ваксинираме, ще се ваксинираме", категоричен бе военният министър.

Каракачанов коментира ситуацията със Скопие. По думите му някои от сегашните ни партньори създали Македонският въпрос. "В Европа имат своя визия, но и България има визия. Ще дадем съгласие, когато се научат, че със съседите не може по този начин", поясни Каракачанов.

Той призова скопските политици да мислят, като европейски политици и да приемат, че тяхната история започва с коминтерна.

За предстоящите избори лидерът на ВМРО заяви, че в момента се намират в коалиция, но предстояло да седнат да гобсъдят как ще се явят на тях.