"Мисля, че ще мине време, надявам се да не е много, защото споровете между Македония и Гърция отнеха 28 години, които Македония загуби по пътя на своята евроатлантическа интеграция.

Би било грешка, ако те смятат, че с подобна политика ще издържат още 28 години в спора с България". Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на онлайн конференцията "Западни Балкани".

Председателят на ВМРО подчерта, че няма друга тема освен тази за Република Северна Македония, по която всички политици да имат едно мнение и по която обществото да е толкова солидарно. Според него би било грешка, ако в Република Северна Македония смятат, че при промяна на политическата конюнктура в България, някой ще направи отстъпки.

"Не може някой, в конкретния случай Република Северна Македония, която 30 години е виждала само и единствено помощ и подкрепа от България, да отвръща с подобно негативно поведение и политика", коментира Каракачанов.

По думите му не може преди да изчистим проблемите, преди да получим ясни уверения, че Скопие и в бъдеще, дори след като стане член на Европейския съюз, няма да предявява малцинствени или териториални претенции, и че ще коригира езика на омразата, да допуснем членството на Република Северна Македония в ЕС да се случи - преди да имаме необходимите гаранции.

"Това е добре както за България, така и за целия ЕС, защото той няма нужда от допълнителен проблем", аргументира се Каракачанов.

"През 2017 г. подписахме няколко споразумения с Република Северна Македония за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. След влизането ѝ в НАТО, от нейна страна няма абсолютно никаква инициатива по тези договори", посочи Каракачанов сред примерите защо смята, че политиците в съседната държава нямат намерение да изпълняват договора, който подписаха.

"Това на мен лично ми говори едно нещо - договорите, които бяха подписани с България - и в областта на отбраната, и договорът между двете държави от 1 август 2017 г., бяха с идеята най-вероятно да убедят България, че всичко ще се случи, но то не се случва.

В края на краищата три години са много време, и ако за него не си направил поне три полезни стъпки, поне три жеста, няма как да очакваш българската държава да бъде пренебрежителна към своите интереси", коментира Каракачанов.

Според него голямата грешка на българските политици е, че смятаха дълго време, че в рамките на добрия двустранен диалог, без да ангажираме другите си партньори, ще решим проблема. В същото време Република Северна Македония разчитала на лобизъм, за да обясни своята позиция. "Поради тази причина българската позиция не беше разбрана пълноценно от всички наши партньори", смята Каракачанов.